Mad med hjem fra rejsen

Her kan du læse om reglerne for, hvad du som privat person må tage med hjem fra udlandet.

Det er ikke alle fødevarer, du må tage med hjem til Danmark fra lande uden for EU. For at undgå indførsel og spredning af smitsomme husdyrsygdomme gælder der særlige strenge regler for fødevarer med animalsk indhold. Du skal også være opmærksom, hvis du medbringer fødevarer med animalsk indhold fra EU-lande, hvor der er udbrud af smitsomme husdyrsygdomme.

Her kan du finde en oversigt over, hvilke lande som er medlem af EU

Mad med hjem fra EU-lande samt Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino og Schweiz

Du kan indføre alle fødevarer til privat brug uden tilladelse og uden mængdebegrænsning. Dette gælder, hvis du indfører varerne i din egen bagage i forbindelse med din indrejse eller i umiddelbar tilknytning til din indrejse. Herudover må du modtage varerne som privat pakke.

Fødevarestyrelsen advarer stærkt imod at indføre svin og svineprodukter fra lande med Afrikansk svinepest.

Se vores side om udvikling af Afrikansk svinepest i Europa

Mad med hjem fra lande uden for EU

Hver person må indføre højst 20 kg af fisk og fiskevarer eller en hel fisk, også selvom den hele fisk vejer mere end 20 kg.

Hver person må indføre højst 2 kg i alt af disse produkter.

Særligt om langtidsholdbare sammensatte produkter uden kød

Eksempler på langtidsholdbare sammensatte produkter uden kød som må indføres i en mængde på højst 2 kg:

 • Sukkervarer (herunder slik), hvid chokolade og andre tilberedte fødevarer uden indhold af kakao og sukkervarer (herunder slik), chokolade og andre tilberedte fødevarer, smørbare produkter og præparater til fremstilling af drikkevarer med indhold af kakao
 • Pasta, nudler og couscous
 • Tilberedte fødevarer fremstillet ved ekspandering eller ristning af korn eller kornprodukter, tilberedte fødevarer fremstillet af ikkeristede kornflager eller af blandinger af ikkeristede kornflager og ristede kornflager eller ekspanderet korn (f.eks. morgenmadscerealier, mysli, granola) og tilberedte fødevarer fremstillet af ris og andre kornarter
 • Brød, kager, tilberedt bagværk, kiks, vafler, tvebakker og kryddere, ristet brød og lignende ristede produkter samt chips (herunder kartoffelchips)
 • Oliven med fiskefyld
 • Ekstrakter, essenser og koncentrater af kaffe, te eller maté samt varer tilberedt på basis af disse produkter eller på basis af kaffe, te eller maté
 • Ristet cikorie og andre ristede kaffeerstatninger og ekstrakter, essenser og koncentrater heraf
 • Miso, som indeholder en lille mængde fiskefond, og sojasauce, som indeholder en lille mængde fiskefond
 • Suppefonder og aromaer i pakninger til den endelige forbruger
 • Kosttilskud i pakninger til den endelige forbruger, som indeholder forarbejdede animalske produkter (herunder glucosamin, chondroitin eller chitosan)
 • Likør.

Du kan læse mere om sammensatte produkter her

Kan i de langt fleste tilfælde indføres af eller til privatpersoner uden mængdebegrænsninger.

Nogle vegetabilske fødevarer er omfattet af restriktioner for indførsel til EU, da de kan udgøre en sundhedsrisiko på grund af for højt indhold af f.eks. pesticidrester, naturlige toksiner og salmonella.

For de produkter, hvor der er restriktioner, må private maksimalt indføre 5 kg friske produkter eller 2 kg tørrede produkter. Reglerne står i for​ordning 2019/1793.

Find en samlet oversigt over restriktioner sorteret efter land og efter produkt

Hvis produkterne kommer fra områder, som er omfattet af forordning 2020/1158 Tjernobyl, må privatpersoner maksimalt indføre 10 kg frisk vægt eller 2 kg tørrede produkter. Ved større mængder skal private følge reglerne for kommerciel indførsel. Det er pga. risiko for radioaktiv forurening.

Vær opmærksom på, at Landbrugsstyrelsen også har regler for, hvad du må tage med hjem af planter og planteprodukter, herunder også visse vegetabilske fødevarer.

Læs Landbrugsstyrelsens regler for import

Hver person må indføre højst 2 kg i alt af disse produkter, hvis der er tale om:

 • Færdigpakkede, varemærkebeskyttede produkter beregnet til detailsalg. Det vil sige produkter, som du har købt i en butik, og som ikke er hjemmelavede.
 • Produkter i ubrudt emballage, med mindre produktet er taget i brug. Det vil sige uåbnet, medmindre du har åbnet produktet for f.eks. at made din baby eller selv har indtaget af specialfødevaren.
 • Holdbar ved omgivelsestemperatur før åbning. Det vil sige, at der ikke er krav om, at produktet skal opbevares på køl, før det er åbnet.

Mad med hjem fra Færøerne og Grønland

Du må højst indføre 10kg i alt af disse varer. 

*Sammensatte produkter indeholder både vegetabilske og animalske ingredienser, fx nudler og bagværk.

Vær opmærksom på CITES-regler hvis du indfører hvalkød. Se link længere nede under 'Regler fra andre myndigheder'.

Læs mere om sammensatte produkter her

Kan indføres frit og uden mængdebegrænsning.

Fødevarestyrelsen har ingen restriktioner, når det gælder privat indførsel af disse fødevarer.

Hver person må indføre højst 10 kg i alt, hvis der er tale om:

 • Færdigpakkede, varemærkebeskyttede produkter beregnet til detailsalg. Det vil sige produkter, som du har købt i en butik, og som ikke er hjemmelavede
 • Produkter i ubrudt emballage, med mindre produktet er taget i brug. Det vil sige uåbnet, medmindre du har åbnet produktet for f.eks. at made din baby eller selv har indtaget af specialfødevaren
 • Holdbar ved omgivelsestemperatur før åbning. Det vil sige, at der ikke er krav om, at produktet skal opbevares på køl, før det er åbnet

Regler fra andre myndigheder

Du skal være opmærksom på, at andre myndigheder også kan have regler i forhold til, hvad man som privat må indføre. Blandt andet skal du være opmærksom på regler fra

Læs mere

EU-Kommissionen har lavet en side om privat indførsel (personal imports). På siden findes plakater på forskellige sprog, som beskriver de regler, der gælder for private.

EU-Kommissionens side om personal imports

Privat eller kommerciel?

Hvis du vil indføre fødevarer for at sælge dem videre, skal du være registreret som importør i Fødevarestyrelsen. 

Læs mere om indførsel og samhandel

Privat indførsel af foder

Der gælder særlige regler for privat indførsel af foder til kæledyr.

Læs om privat indførsel af foder

Trofæer, skind og andre animalske biprodukter

Der gælder særlige regler for privat indførsel af trofæer, skind og andre animalske biprodukter. Kontakt det grænsekontrolsted, hvor du vil indføre dit biprodukt.

Se godkendte grænsekontrolsteder