Kosttilskudsanbefalinger

Hvis du som almindelig rask person spiser sund og varieret mad og eventuelt følger De officielle Kostråd, får du masser af vitaminer og mineraler. Generelt har du derfor ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler. Du skal dog huske at tage et dagligt tilskud med 5-10 μg vitamin D i vinterhalvåret (fra oktober til april).

Særlige grupper har gavn af kosttilskud

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har herudover en række anbefalinger til personer, som befinder sig i en særlig situation, der gør, at et tilskud til kosten kan være en god idé. Generelt viser forskningen, at tilskud med vitaminer og mineraler kun er gavnligt, hvis man er i underskud.

Her finder du en samlet oversigt over myndighedernes anbefalinger om tilskud af vitaminer og mineraler.

Voksne og børn fra 4 år til 70 år anbefales at tage et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april).

  • Folsyre: Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten: Dagligt tilskud af 400 µg folsyre.
  • Vitamin D: Gravide og ammende bør dagligt tage tilskud af 10 µg vitamin D gennem hele graviditeten og i ammeperioden.
  • Jern: Gravide bør dagligt tage tilskud af 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge.
  • Calcium: Gravide og ammende bør dagligt tage tilskud af 500 mg calcium gennem hele graviditeten og amningsperioden, hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter. Du kan undlade tilskuddet, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost.  

Hvis du ønsker at blive gravid, er gravid eller ammer, skal du være ekstra påpasselig, inden du begynder at bruge et kosttilskud. Vi ved i dag ganske lidt om den potentielle risiko for svangerskabs- og fosterskader, når det gælder de kosttilskud, som indeholder f.eks. plantedele og rene stoffer. Det frarådes derfor at tage kosttilskud ud over de, der anbefales af myndighederne, medmindre det sker efter aftale med din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske.

Find Fødevarestyrelsens andre råd til gravide

Børn fra 2 uger til 4 år: Dagligt tilskud af 10 µg vitamin D.

Spædbørn, som dagligt får 800 ml eller mere af modermælkserstatning med 1,3 µg vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal dog ikke have vitamin D-tilskud. Hvis forældrene ønsker at give barnet en "børnemultivitamin", skal barnet ikke samtidig have seperat vitamin D-tilskud.

For tidligt fødte spædbørn og spædbørn med lav fødselsvægt: Der er anbefalinger om kortvarigt jerntilskud i visse situationer. Spørg din læge eller sundhedsplejerske. 

  • Børn og voksne med mørk hud: Dagligt tilskud på 10 µg vitamin D hele året.
  • Børn og voksne, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys: Dagligt tilskud på 10 µg vitamin D hele året.
  • Børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren: Dagligt tilskud på 10 µg vitamin D hele året.

Børn til og med 9 år, som har allergi over for mælk: Dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år øges calciumtilskuddet til 750 mg. 

Calciumtilskud findes som tabletter og brusetabletter. Vær opmærksom på, at børn tidligst kan indtage tabletter fra 1½-årsalderen. Før denne alder er der risiko for, at barnet får tabletten galt i halsen.

Børn, der ikke får fisk, skaldyr, mælk/ mejeriprodukter eller jodberiget bordsalt, er i risiko for at få for lidt jod. Her kan du f.eks. overveje et kosttilskud med jod i stedet for. Læs mere om børn og jod her.

Personer over 70 år, personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder samt personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder:  Dagligt tilskud af 20 µg vitamin D og 800-1000 mg calcium.

Personer, der spiser vegansk: Dagligt tilskud af 10 µg vitamin D om vinteren (fra oktober til april) og 4 µg vitamin B12.

Personer, der spiser vegansk, dækker over personer, som kun spiser plantebaseret og undgår alle animalske produkter.

Du kan også vælge, at tage tilskud af andre vitaminer og mineraler.

Børn, der spiser vegansk/vegetarisk, og ikke får fisk, skaldyr, mælk/ mejeriprodukter eller jodberiget bordsalt, er i risiko for at få for lidt jod. Her kan du f.eks. overveje et kosttilskud med jod i stedet for at give dem tang. Tang kan indeholde alt for meget jod, samt andre uønskede stoffer. For meget jod kan påvirke skjoldbruskkirtlen, og børn kan være mere følsomme end voksne. Skjoldbruskkirtlen har betydning for bl.a. vækst og mental udvikling. Læs mere om børn og jod her.

Læs mere om Fødevarestyrelsens anbefalinger til vegetarer og veganere