Hvor meget mad spilder danskerne?

Hvert år ryger tonsvis af madaffald ud i danskernes skraldespande. Her kan du læse om danskernes adfærd i forbindelse med madspild og madaffald og om effekten af forskellige tiltag overfor madspild.

Affaldskortlægning af husstandsindsamlet affald, 2023

Miljøstyrelsen har i 2023 offentliggjort den seneste opgørelse af husstandsindsamlet affald, herunder madaffald og madspild.

Se rapporten Affaldskortlægning af husstandsindsamlet affald (pdf) på Miljøstyrelsens hjemmeside

Rapportens resultat:

Der er tilsyneladende en lille stigning i madaffaldet og en lille reduktion i madspildet i forhold til den forrige måling i 2021. Der kan være flere årsager til stigningen, bl.a. at flere husstande sorterer deres madaffald og færre anvender f.eks. kompost.

Madspild i Danmark 2021​​​​​

I 2021 undersøgte Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet forbrugernes adfærd ved madspild, hvad madspild skyldes og potentielle barrierer for at reducere madspild i husstande med børn under 18 år.

Rapportens resultat:

Rapporten fandt at typiske kilder til madspild var madrester på tallerkenen, i madpakker og rester, der havde stået i køleskabet for længe. Forbrugerne var generelt interesserede i at reducere madspild for at spare penge, hjælpe miljø mm. ​En barriere for at mindske madspild, kunne være manglende viden om og færdigheder i at reducere madspild.

Madspild i Danmark 2018

I 2018 udarbejdede MAPP Center, Aarhus Universitet en rapport for Fødevarestyrelsen, som bl.a. undersøgte årsagerne til madspild hos forbrugere, og hvad der kan motivere forbrugere til at undgå madspild.

Rapportens res​ultat:

Rapporten fandt, at​ madspild afhænger bl.a. af forbrugerens vaner under indkøb og madlavning, husstandens økonomi samt viden og forståelse af fødevarernes datomærkning "bedst før" og "sidste anvendelsesdato". Sparsommelighed og at beskytte miljø motiverede til at reducere madspild. Dog betød bl.a. impulsive indkøbsvaner og opfattelsen af rester, at forbrugerne alligevel havde et højt madspild. Rapporten anbefaler, at forbrugerne oplyses bedre.​​

Læs mere om indsatser

​​Madspild og madaffald

Madaffald er alle madrester, både spiselige og ikke-spiselige. Madaffald kan underopdeles i madspild og øvrigt madaffald. Madaffald er altså alle fødevarer, der er blevet til affald. 

Madspild er mad, som kunne være spist af mennesker, men som er blevet smidt ud af den ene eller anden årsag. Madspild er altså den del af madaffaldet, som kunne være blevet spist.

Øvrigt madaffald dækker over de dele af fødevarer, som ikke anses er egnet til at blive spist, som f.eks. æggeskaller, bananskræller, ben mv. Madspild er altså den del af madaffaldet, der kunne være undgået. ​