Jord i byen er oftest lettere forurenet
Det meste jord inden for bygrænsen er klassificeret som lettere forurenet. Det gælder både kommunale arealer og private villahaver. Det behøver ikke at betyde, at det er farligt at spise de grøntsager, der dyrkes i jorden. Men frugt og grønt kan have varierende optag af de forureninger, der er i den jord, de er dyrket i. Optaget afhænger både af afgrøden og af typen af forurening.
PFAS i køkkenhaven
Det er muligt at få analyseret prøver af fx æg, grøntsager eller kød fra køkkenhaven hos kommercielle laboratorier mod betaling. Det er en god ide at lave en aftale med laboratoriet på forhånd, så prøven ikke bliver forurenet af eksempelvis forkert emballage til forsendelse. Du kan også kontakte Fødevarestyrelsens eget laboratorium, der kan fortælle dig om prisen på en analyse, svartider og krav til udtagning, forsendelse og emballering. Analyserne skal du selv betale for.
Hvis der ikke er mistanke om, at maden stammer fra et forurenet område, fx en tidligere brandøvelsesplads eller fra dyr der har fået forurenet foder eller vand, er der typisk ingen grund til at være bekymret for fødevaresikkerheden.
Cadmium i køkkenhaven
Afgrøder vil optage cadmium fra jorden via rødderne, og optaget afhænger af afgrødetypen. Der kan være stor variation i optaget af cadmium, selv inden for samme type afgrøde; for eksempel varierer optaget af cadmium mellem de forskellige kartoffelsorter.
Læs mere om, hvordan du undgår cadmium'
Blyforurening fra luft og jord i køkkenhaven
Bly er en luftforurening, som findes på bær, frugter og grøntsager – og i den højeste koncentration i afgrøder med en stor overflade, som fx bær og salat, kål og krydderurter. Grønkål har et højt indhold på grund af den store krøllede overflade, og små bær har et højere indhold pr. kilo end store æbler.
Bly er en forureningstype, som ikke bliver optaget i afgrøderne, og som derfor kan vaskes væk. Selv om jorden kan indeholde relativt meget bly, vil det normalt ikke blive optaget i afgrøderne via rødderne, men tilføres via luften. Det meste vil kunne skylles af afgrøderne, men fx hindbær kan være svære at skylle grundigt.
Læs mere om at undgå bly
Generel forurening fra luften i byhaven
Umiddelbart synes vurderingen fra forskernes side at være, at indtag af planter dyrket i byen ikke giver flere partikler, mere tungmetal eller mere PAH end det, man indtager gennem sin vejrtrækning. Bly kan dog opkoncentreres på planters overflade, og det er derfor vigtigt at vaske afgrøder, der har en stor overflade og/eller lang vækstsæson – fx grønkål og hindbær. Du kan finde mere information om jord og luftforurening hos Miljøstyrelsen.
Er din grund forurenet?
Hvis man ønsker at finde oplysninger om, hvorvidt en ejendom er kortlagt som forurenet kan man henvende sig til regionen, da det i Danmark er regionerne, der kortlægger forurenede arealer. Det er også en god ide at kontakte kommunen, hvis man ønsker at vide mere om en ejendom, fx om der tidligere har været aktiviteter på grunden, der muligvis kan have forurenet.
Børn er blandt de dele af befolkningen, der er mest sårbare overfor en eventuel påvirkning fra en forurening. Derfor indgår beskyttelsen af særligt følsomme grupper, så som børn, ved fastsættelse af kvalitetskriterierne for forurenet jord. En meget vigtig ting er desuden at sørge for, at børnene vasker hænder efter de har været med i køkkenhaven.
Læs mere om forurenet jord og grunde hos Miljøstyrelsen