Vær opmærksom på kosttilskud fra udlandet
Du må gerne tage kosttilskud med hjem fra rejsen til eget forbrug eller købe det på udenlandske webshops - men vær opmærksom på, hvad du køber, og hvor du køber det fra. I værste fald kan du komme til at købe kosttilskud, som kan skade dit helbred.
Kosttilskud fra udlandet kan indeholde:
- sundhedsskadelige stoffer
- stoffer der ikke står på produktets ingrediensliste
- stoffer, som betragtes som medicin i Danmark (såsom melatonin, glucosamin, ephedrin/ma guang og pankreasenzymer)
- planter, som er underlagt begrænsninger eller helt ulovlige i EU, fx ephedra-urtplanter, som Fødevarestyrelsen vurderer er sundhedsskadelige
Fødevarestyrelsen har ikke mulighed for at kontrollere udenlandske kosttilskud, virksomheder og webshops, selvom de målretter deres markedsføring mod danske forbrugere. Fødevarestyrelsen kan i stedet udsende advarsler, hvis vi støder på potentielt farlige kosttilskud fra udenlandske hjemmesider.
Tjek webshop og pris, inden du køber på nettet
Når du køber kosttilskud på nettet, bør du altid undersøge virksomheden inden køb. Flere udenlandske hjemmesider ser danske ud med:
- danske priser
- domæner som ender på ”.dk”
- tekster på dansk
- stavefejl
Når du undersøger webshoppen, kan du kigge på navn, adresse, mail og eventuelt telefonnummer, som webshops i EU altid skal oplyse. Du kan også kigge på handelsbetingelserne, da det kan give et indtryk af virksomheden bag hjemmesiden. Hvis priserne er særligt billige, kan det være indikator for, at webshoppen ligger uden for EU.
Hvis der er tale om en dansk hjemmeside, bør virksomheden være registreret hos Fødevarestyrelsen og dermed underlagt stikprøvekontrol.
Sammenlign med det danske marked
Det er en god idé at undersøge, om produktet er identisk eller sammenligneligt med produkter på det danske marked. Hvis du køber produkter, som ikke er sammenlignelige med produkter på det danske marked, skal du selv skaffe dig viden om sikkerheden.
I Danmark har vi nemlig nationale regler for kosttilskud tilsat visse andre stoffer end vitaminer og mineraler. Dette er for at sikre en optimal forbrugerbeskyttelse mod sundhedsskadelige stoffer og derfor skal de godkendes af Fødevarestyrelsen før de er lovlige at bruge i kosttilskud i Danmark.