Det meste af den mad, der bliver spist i dag, er forarbejdet på en eller anden måde, inden den ender på spisebordet. Det sker både på fabrikkerne og i køkkenet derhjemme.
Mange producenter tilfører f.eks. salt, sukker, mættet fedt eller tilsætningsstoffer for at opnå den smag, duft, udseende, lyd og tekstur, som de ønsker. Eksempelvis for at isen ikke smelter for hurtigt, at chips får den helt rigtige sprødhed, eller at franskbrød får en blødere konsistens.
Producenter kan med forarbejdning også fjerne sunde og nærende stoffer fra fødevaren som eksempelvis protein og kostfibre. Derfor kan nogle typer af forarbejdning bidrage til, at vores lyst til fødevaren forstærkes, eller at mætheden udskydes, hvilket kan føre til, at vi spiser for meget.
I andre tilfælde kan producenter f.eks. reducere fedtindholdet eller tilføje tilsætningsstoffer, der giver en længere holdbarhed. Derudover kan kogning af bælgfrugter fjerne giftige lektiner, så kikærter eller bønner bliver lettere at fordøje.
Det handler altså ikke kun om, hvorvidt en fødevarer er forarbejdet, men i høj grad også om, hvad fødevaren indeholder.