Hvad er næringsstoffer?

Mad og drikke indeholder protein, kulhydrat og fedt, som alle er energigivende næringsstoffer. Mad og drikke indeholder også vitaminer og mineraler. Alle disse forskellige former for næringsstoffer er nødvendige for, at din krop kan fungere.

Hvilke næringsstoffer har kroppen brug for?

Du får lettest de næringsstoffer, som din krop har brug for, når du spiser en varieret og sund kost efter De officielle Kostråd. Samtidig forebygger en varieret og sund kost en lang række livsstilssygdomme.

At spise varieret betyder, at du skal spise fødevarer fra alle fødevaregrupper og variere mellem de enkelte fødevarer inden for hver fødevaregruppe. Den eneste undtagelse er fødevaregruppen med søde sager, som - bortset fra tilsat sukker og fedt - kun bidrager meget beskedent med næringsstoffer, og som derfor lever op til betegnelsen ”tomme kalorier”.

Læs om De officielle Kostråd

Hvad indeholder din mad?

Vil du se, hvilke næringsstoffer din mad indeholder? Måske du er nysgerrig på, hvor meget jern der er i havregryn? Eller hvor meget fedt der er i pommes frites? Dét og meget andet kan du få svar på i DTU Fødevareinstituttets Fødevaredatabank, som har informationer om indholdet af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i en lang række fødevarer. 

I Fødevaredatabanken kan du under fanen 'Fødevarelister' bl.a. søge inden for en gruppe af fødevarer eller få en liste over indholdet af et bestemt næringsstof i fødevarerne. Du kan desuden søge efter en bestemt fødevare ved at indtaste dit søgeord i søgefeltet.

Find DTU’s Fødevaredatabank