Spis mad med fuldkorn

Sådan gør du

  • Spis 75 g fuldkorn om dagen og gerne mere. 75 g fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn + 1 skive fuldkornsrugbrød. Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige fuldkornsprodukter.
  • Børn mellem 4 og 10 år anbefales at spise 40-60 g fuldkorn om dagen.
  • Vælg fuldkornsvarianter, når du spiser brød, pasta, ris, knækbrød, morgenmadsprodukter og grød, men også når du fx køber sandwich eller take-away. Ris kan indeholde arsen, og det er derfor vigtigt at variere mellem forskellige fuldkornsprodukter.
    Læs mere om arsen i ris
  • Gå efter Fuldkornslogoet, når du køber ind. Det er din garanti for, at du får en fødevare med fuldkorn og kostfibre.
    Læs mere om Fuldkornslogoet

Fuldkorn er godt for din sundhed. Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft.

Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Derfor får du flere vitaminer, mineraler og kostfibre. Det er vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin E samt mineralerne jern og zink. Når du spiser planterigt og varieret, er kornprodukter også en vigtig kilde til protein.

Mad med fuldkorn mætter godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Fuldkorn er desuden godt for fordøjelsen. Fuldkorn kan både være hele og knækkede kerner, og det kan være kerner, der er forarbejdet, fx til fuldkornsmel. 

Kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Ris kan dog have et højere klimaaftryk end andre kornprodukter.

Hvad er fuldkorn?

I Danmark definerer vi fuldkorn som kerner, der kommer fra:

  • Hvede
  • Spelt
  • Rug
  • Byg
  • Havre
  • Majs (tørret)
  • Hirse
  • Ris
  • Durra
  • Sorgum (mest i foder)

Kerner fra følgende er ikke fuldkorn:

  • Solsikkekerner
  • Græskarkerner
  • Sesamfrø
  • Vilde ris
  • Boghvede
  • Quinoa