Kostrådscirklen

Hvad vil det egentlig sige at spise planterigt, sundt og varieret? Hvor meget skal kødet fylde i forhold til grøntsagerne? Og hvor meget skal brød og pasta cirka udgøre?

Kostrådscirklen viser dig, hvordan din mad kan se ud, hvis du er voksen (18-70 år) og vil spise planterigt, sundt og varieret. Det er de samme officielle kostråd, som du kender - bare i en ny cirkel. Den hjælper dig til at se, hvor meget de forskellige madvarer skal fylde i forhold til hinanden, når du vil spise sundt og klimavenligt.

For eksempel kan du se, hvor meget grøntsager og frugt skal fylde i forhold til kød og kornprodukter. Du kan også se den anbefalede mængde kød sammenlignet med bælgfrugter. Måske overrasker det dig, hvor meget kornprodukter fylder eller mængden af mejeriprodukter?

Billedet viser, hvor meget de forskellige fødevaregrupper bør fylde i forhold til hinanden

Kostrådscirklen guider til mad over en uge eller to

Der er ikke én rigtig måde at sammensætte din mad på. Derfor viser Kostrådscirklen heller ikke alt, hvad du skal spise på en enkelt dag eller til et enkelt måltid. Kostrådscirklen er en guide til, hvordan du kan spise i gennemsnit henover en eller to uger – den viser dig altså, hvad der skal fylde mest og mindst i din kost.

Det søde, salte og fede

De "tomme kalorier" (slik, kage, is chips, kiks, søde drikkevarer m.m.) er ikke vist i Kostrådscirklen. Hvis du vil vide mere om, hvor meget af det søde og salte, der er plads til, kan du læse om kostrådet "Spis mindre af det søde, salte og fede":

Kostrådet: Spis mindre af det søde, salte og fede