Madpakkehånden: gode råd til madpakken

En sund og mættende madpakke er vigtig, da den giver energi og velvære til en god skoledag eller arbejdsdag. Du får mere energi og bedre koncentrationsevne. 

Vi spiser op mod halvdelen af dagens mad, mens vi er væk hjemmefra.

Madpakkehånden

Fødevarestyrelsen har lavet en simpel huskemodel - Madpakkehånden - så du nemmere kan huske det hele, når madpakken skal laves. Madpakkehånden tager afsæt i De officielle Kostråd.

Læs om De officielle Kostråd

Madpakkehånden

En sund og varieret madpakke, der samtidig tager hensyn til klimaet, indeholder mad fra de fem forskellige fødevaregrupper, som står skrevet på hver finger:

  • Brød -  fuldkornsbrød: helst fuldkornsvarianter af rugbrød eller andet brød
  • Grønt: snackgrønt, salat eller grønt på brødet
  • På brødet: bælgfrugter, æg, ost eller kød
  • Fisk: forskellige slags fisk og skaldyr
  • Frugt: det friske og søde

Få inspiration og idéer til din madpakke

I Fødevarestyrelsens pjece 'Gi´madpakken en hånd - godt for sundhed og klima' kan du få ny inspiration og gode tips til, hvordan du kan tilberede en sund og varieret madpakke, der samtidig tager hensyn til klimaet, med afsæt i De officielle Kostråd.

Idéerne kan bruges til madpakkerne, hvad enten du er barn, voksen, mand eller kvinde (mellem 2-70 år). 

Find pjecen 'Gi' madpakken en hånd - godt for sundhed og klima'

Find plakat med idéer til madpakken - lige til at hænge på fx køleskabsdøren

Inspiration til Madpakkehåndens fem fingre:

Eksempelvis: 

  • Fuldkornsvarianter af rugbrød, brød, boller, pitabrød, bagels, sandwichbrød, tortillawraps

Eksempelvis:

  • Snackgrønt:
    Agurk, avocado, bladselleri, blomkål, broccoli, bønner, gulerod, kinaradise, majskolbe, peberfrugt, radiser, tomat, squash, sukkerærter, ærter i bælg
  • Grønt som salat:
    Råkost af fx gulerod, rødbede og hvidkål, bagte rodfrugter (fx persillerod, selleri, gulerod og rødbede), kogte grøntsager, blandet salat
  • Grønt på brødet:
    Agurk, avocado, kogt kartoffel, tomat, hummus, bønne- og linsepaté

Eksempelvis:

  • Bælgfrugter:
    Hummus, bønne- og linsepaté, falafel
  • Kød:
    Kyllingebryst- og lår, frikadelle, hamburgerryg
  • Ost:
    Hytteost, rygeost, skæreost, smøreost
  • Æg: 
    Hele æg, æggesalat

Eksempelvis:

  • Fiskefilet, fiskefrikadelle, fiskepaté, forel, laks, makrel i tomat, rejer, torskerogn, tun, ørred

Eksempelvis:

  • Frugt:
    Ananas, appelsin, banan, blomme, bær, fersken, nektarin, grapefrugt, kiwi, mango, melon, mandarin, pære, vindruer, æble
  • Nødder:
    Cashewnødder, hasselnødder, mandler, valnødder

Brug resterne fra din aftensmad

Du kan skabe variation i din madpakke og samtidig undgå madspild ved at bruge dine rester fra fx aftensmaden til madpakken. Du kan også planlægge at lave lidt ekstra aftensmad, som du kan bruge i madpakken dagen efter. Tag fra og sæt på køl, allerede inden aftensmaden serveres. På den måde kan du variere madpakkerne og spare tid.

Mulighederne er mange, og du kan fx bruge rester af:

  • Bagte rodfrugter
  • Brune ris
  • Falafel
  • Fiskefilet
  • Fiskefrikadelle
  • Frikadelle
  • Fuldkornspasta
  • Hummus
  • Kartoffelsalat
  • Kyllingebryst
  • Kyllingelår
  • Pasta, ris eller bælgfrugter til en salat
  • Fuldkornspitabrød med fyld
  • Pizza
  • Råkost eller salat
  • Tærte
  • Æggekage

Til toppen