D-vitamin fra solen og mad
D-vitamin fra solen
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin dannes i huden i sommerhalvåret, når den rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens UVB-stråling er, og hvor længe du opholder dig i solen.
I sommerhalvåret (fra maj til september) er solens stråling i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af kortere ophold i solen midt på dagen. Fødevarestyrelsen henviser dog til, at du følger Sundhedsstyrelsens generelle råd om solbeskyttelse.
Læs Sundhedsstyrelsens råd om solbeskyttelse
I vinterhalvåret (fra oktober til april) er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Derfor tærer kroppen på det oparbejdede D-vitaminlager, der er dannet om sommeren. D-vitaminniveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren. Danskerne har typisk den laveste D-vitaminstatus om foråret efter en vinter, hvor solen ikke bidrager til D-vitamin. Det er derfor, at Fødevarestyrelsen anbefaler et tilskud af D-vitamin hen over vinterhalvåret.
D-vitamin fra mad
Der er også D-vitamin i mad. Det er dog meget svært at få dækket D-vitaminbehovet alene via den mad, du spiser. Undersøgelser af danskernes kost viser, at danskerne kun får dækket en mindre del af deres D-vitaminbehov via den mad, de spiser. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover findes der D-vitamin i begrænset mængde i mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter.