Reklame om ernæring og sundhed (anprisninger)

Virksomheder må bruge en række oplysninger om ernærings- og sundhedsmæssige egenskaber, når de markedsfører deres fødevarer. Disse oplysninger kaldes anprisninger. Du kan finde anprisninger både på produkternes emballage, skilte i butikker, virksomhedens hjemmeside og på sociale medier.

”Vitamin D bidrager til at vedligeholde normale knogler”. Måske er du stødt på en sådan eller lignende tekst på de fødevarer, du køber. Det kaldes en sundhedsanprisning. En anprisning er en frivillig oplysning, som virksomheder bruger til at markedsføre fødevarer. 

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer, som er nødvendige for, at kroppen kan fungere. Kroppen kan ikke selv danne stofferne, og det er derfor nødvendigt at få dem fra kosten. 

Forvent ikke øjeblikkelig effekt

I butikkerne ser man ind i mellem produkter, der er mærket med, at de indeholder et vitamin, mineral eller et andet næringsstof med en bestemt virkning på kroppen. Det kan f.eks. være en anprisning på en juice om, at vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion. Eller det kan være en anprisning på et kosttilskud eller en læskedrik, som er beriget med vitamin B6, hvor der så står, at vitamin B6 bidrager til at regulere hormonaktiviteten. Disse anprisninger er sundhedsanprisninger, fordi de fortæller, at der er en sammenhæng mellem en fødevare eller et indhold i en fødevare og en effekt på sundheden.  

De sundhedsanprisninger, der må bruges for vitaminer og mineraler beskriver i de fleste tilfælde kun, at et bestemt vitamin eller mineral er med til at vedligeholde en normal kropsfunktion. Det kan f.eks. være ”Niacin bidrager til et normalt stofskifte”. For størstedelen af de løfter om gavnlige virkninger, der kan findes på produkterne, får man således kun den lovede effekt, hvis man mangler det pågældende vitamin og mineral. Der er heller ikke tale om ”her og nu virkninger”, men om virkninger man kan få på lidt længere sigt, hvis man mangler det pågældende vitamin eller mineral. Når et produkt f.eks. anprises med, at vitamin C bidrager til at mindske træthed og udmattelse, betyder det ikke, at man bliver frisk lige her og nu ved at spise vitamin C gennem produktet. Det betyder bare, at hvis man mangler vitamin C, vil en tilførsel af vitaminet kunne mindske træthed og udmattelse på lidt længere sigt. Men det er ikke særligt sandsynligt, at træthed i den danske befolkning skyldes mangel på vitamin C. 

Kun særlige grupper mangler vitaminer og mineraler

Kostundersøgelser viser, at danskernes gennemsnitskost er tilstrækkelig, og at danskerne derfor ikke generelt har behov for ekstra vitaminer og mineraler.

Kun særlige grupper i befolkningen skal være opmærksom på, om de mangler visse vitaminer og mineraler. Fødevarestyrelsen har derfor anbefalinger til disse personer, som befinder sig i en særlig situation, der gør, at et tilskud til kosten kan være en god idé. De særlige grupper er bl.a. ældre, gravide samt småbørn og spædbørn.

Find alle anbefalingerne på vores side "Kosttilskudsanbefalinger"

Find de godkendte anprisninger

Virksomheder må kun bruge godkendte ernærings- og sundhedsanprisninger for deres fødevarer.

Find de godkendte ernæringsanprisninger i bilaget til EU-reglerne

Find de godkendte sundhedsanprisninger i EU-Kommissionens register

Virksomheder må aldrig hævde, at deres fødevare kan forebygge, behandle eller helbrede sygdomme. Det er heller ikke tilladt for dem at reklamere med, at kosten ikke kan give dig tilstrækkelige mængder af næringsstoffer, eller f.eks. love dig en vis størrelse vægttab.