Derfor skal du spise mindre salt
9 ud af 10 danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum 5-6 gram salt dagligt.
Mænd spiser i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt svarende til ca. 2 teskefulde, mens kvinder i gennemsnit spiser ca. 7-8 gram salt dagligt svarende til ca. 1½ teskefuld.
Mange bekymrer sig ikke om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget. For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer i form af:
- Forhøjet blodtryk
- Hjerte-kar-sygdomme
- Mavekræft
Ved at skære 3 gram salt af det gennemsnitlige daglige indtag kan der forventes 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk. Hvis man spiser mindre salt, påvirker det ikke kun blodtrykket, men også andre faktorer som kan have betydning for udvikling af hjerte-kar-sygdom.
Man taler om, at forhøjet blodtryk er et skjult samfundsproblem, fordi det typisk ikke er forbundet med symptomer. Undersøgelser viser, at 38 % af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.