Er glutenfri kost sundere?
Gluten bliver af nogle betragtet som farligt, fordi det kan udløse cøliaki eller cøliaki-lignende tilstande. Men hvis du ikke har fået konstateret cøliaki, er der ikke sundhedsfordele ved at udelukke gluten fra kosten, da du især vil udelukke mange fuldkornsprodukter.
Ifølge De officielle Kostråd er fuldkornsvarianter af brød og kornprodukter vigtige i dagens måltider, da de indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler. Desuden mætter fuldkorn rigtig godt, og det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Fuldkorn er også godt for fordøjelsen og holder maven i gang. Når du spiser fuldkorn, er det med til at forebygge bl.a. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og forskellige typer af kræft.
Læs om De officielle Kostråd
Nogle beretter, at de er mindre oppustede, har færre mavesmerter og er mere oplagte i hverdagen efter at være begyndt på en glutenfri kost. Når man begynder på en glutenfri kost, ændrer man ofte en større del af kostsammensætningen, hvilket tyder på, at det er ændringen af bl.a. fiberindholdet samt -mængde, og ikke fraværet af gluten, der er årsagen til forbedringen af symptomerne.
Hvis du vælger at spise mad uden gluten, er det vigtigt, hvad du erstatter de glutenholdige fødevarer med. Erstatter du fuldkornsprodukter med stivelsesholdige alternativer, kan det være svært at få tilstrækkeligt med kostfibre. Desuden stammer mange af de glutenfrie produkter, du kan købe, ofte fra raffinerede korn med lavt næringsindhold.
Vælger du at spise mad uden gluten, kræver det et bredt kendskab til mineral- og vitaminindholdet i mange forskellige fødevarer. Personer med cøliaki anbefales at tale med en læge eller en klinisk diætist om sammensætningen af kosten for at dække kroppens behov fx for vitaminer og mineraler.
Til toppen
Fødevarer med gluten
I pjecen "Cøliaki og mad uden gluten”, som er udarbejdet af bl.a. Sundhedsstyrelsen, kan du finde en liste over fødevarer med og uden gluten:
Find pjecen "Cøliaki og mad uden gluten"
Glutenfri og glutenreducerede fødevarer
Der findes mange glutenfrie fødevarer i butikkerne, der er fremstillet, så de ikke indeholder gluten. Det kan enten skyldes, at de indeholder ingredienser, der naturligt ikke indeholder gluten, eller at de indeholder ingredienser, hvor glutenindholdet er fjernet eller reduceret.
Til toppen
Glutenfri kost
Har du fået konstateret cøliaki for nylig, kan det være en stor omvæltning at begynde på en glutenfri kost.
For at dække kroppens behov er det derfor særligt vigtigt, at du sørger for, at din kost er varieret sammensat, og at du også anvender de naturlige glutenfrie alternativer. Tal med din læge eller en klinisk diætist om sammensætningen af din kost og om dit behov for tilskud af vitaminer og mineraler.
Det er vigtigt, at du får nok fibre, og derfor skal du vælge fiberholdige fødevarer som frugt, grøntsager, bælgfrugter, kartofler, brune og røde ris samt glutenfri havre. Dertil er det godt at lave hjemmebagt brød tilsat med nødder, revne gulerødder, hørfrø, chiafrø, kartoffelfibre, ærtefibre, loppefrøskaller og lignende.
Når du spiser ude
Spørg altid tjeneren om gluten i maden. Som regel er det brødet, sovsen, dressingen og desserten, der kan indeholde gluten. Er måltidet aftalt på forhånd, kan det være en god idé at kontakte restauranten og gøre opmærksom på hvilke fødevarer, du ikke kan tåle.
Til toppen