Energiprocenter - hvad er en sund energifordeling?

Vi får energi fra den mad, vi spiser. Madens energi kommer fra de energigivende makronæringsstoffer i maden: fedt, kulhydrat, protein og alkohol.

Energiprocenten (E%) angiver, hvor mange procent af madens samlede energiindhold, der kommer fra hver af de enkelte makronæringsstoffer. For eksempel kan energiprocenten for fedt i et givent måltid være 30 E%.

Som almindelig forbruger behøver du ikke have fokus på energiprocenter, hvis du gerne vil spise sundt. Det er nemlig ofte både kompliceret og besværligt – og særligt hvis du forsøger at beregne det pr. måltid. Du har et langt bedre og nemmere redskab, hvis du i stedet for spiser efter De officielle Kostråd. Med De officielle Kostråd er du nemlig sikret en kostsammensætning, som lever op til den anbefalede fordeling af energiprocenter.

Læs om De officielle Kostråd her.

Til dig, som har ansvaret for at lave mad til mange

Hvis du har ansvaret for at lave mad til mange mennesker, kan du med fordel følge Fødevarestyrelsens Kostråd til Måltider. Det er kostråd til de professionelle køkkener, som bygger på De officielle Kostråd. Hvis du følger principperne i Kostråd til Måltider, er du sikret, at du serverer sund mad, som lever op til den anbefalede fordeling af energiprocenter. På den måde behøver du ikke selv tænke på at skulle beregne energiprocenter.

Læs mere om Kostråd til Måltider her.

Hvis det alligevel er relevant for dig at beregne energiproducenter, er det vigtigt at være opmærksom på, at den anbefalede energifordeling ikke skal vurderes på daglig basis, men over en længere periode. Energiprocenter kan med fordel beregnes i et kostberegningsprogram, da det ellers kan være både besværligt og uoverskueligt at beregne dem.

Den anbefalede energifordeling i en sund kost er ifølge de Nordiske Næringsstofanbefalinger: 

  •  25-40% af energien fra fedt,
    • men max. 10% af den samlede energi fra mættet fedt
    • og mindst 5-10% af den samlede energi fra umættet fedt af typen omega-3 og omega-6 og heraf mindst 1% fra omega-3.
  • 45-60 % af energien fra kulhydrat,
    • men max 10% af energien fra frie sukkerarter og tilsat sukker
  • 10-20 % af energien fra protein. 

 

Energien i mad angives i kilojoule (kJ). Tidligere brugte man måleenheden kilokalorier (kcal), som i daglig tale kaldes kalorier. Når du skal regne fra kalorier til kilojoule, skal du gange med 4,2 (fordi 1 kcal = 4,2 kJ). Omvendt skal du dele med 4,2, hvis du skal regne fra kilojoule til kalorier.

De energigivende næringsstoffer (kulhydrat, protein, fedt, alkohol og fibre) giver forskellig mængde energi:

  • Kulhydrat: 17 kJ/gram eller 4 kcal/gram.
  • Protein: 17 kJ/gram eller 4 kcal/gram.
  • Fedt: 37 kJ/gram eller 9 kcal/gram.
  • Alkohol (ethanol): 29 kJ/gram eller 7 kcal/gram.
  • Fibre: 8 kJ/gram eller 2 kcal/gram 

Fedt giver altså mere end dobbelt så meget energi som kulhydrat og protein. 

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations 2023. 

Senest opdateret 07-09-2023