Jern

Når du følger De officielle Kostråd, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

I forhold til jern viser befolkningsundersøgelser, at danskerne generelt får nok jern. Det er kun omkring 3-4 % af danskerne, der har egentlig jernmangel. Du skal dog være ekstra opmærksom på, om du får jern nok, hvis du er kvinde i den fødedygtige alder, eller hvis du er vegetar eller veganer. Jernstatus kan måles hos din praktiserende læge.

Kvinder i den fødedygtige alder

Kvinder i den fødedygtige alder har ofte et utilstrækkeligt indtag af jern. Anbefalingen for jern er højere for kvinder i den fødedygtige alder end for andre dele af befolkningen. Det skyldes, at der skal kompenseres for jerntab i forbindelse med menstruation. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, om du får nok jern gennem din mad. Hvis du følger De officielle Kostråd, får du dækket dit behov for jern.

Hvis du er gravid, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du tager 40-50 mg jern daglig fra 10. graviditetsuge.

Læs mere om anbefalingerne for gravide her.

Vegetarer og veganere

Hvis du spiser vegetarisk eller vegansk, skal du være ekstra opmærksom på at få nok jern gennem din mad.

Du kan læse mere om, hvordan du kan få nok jern ved en plantebaseret kost på vores side til vegetarer og veganere. 

Hvilke fødevarer indeholder jern?

Danskerne får primært jern fra kød, men også brød og kornprodukter, frugt, grøntsager og kartofler bidrager med jern.  

Når du spiser planterigt efter De officielle Kostråd, får du jern fra især:

  • kød
  • fisk
  • mørkegrønne grøntsager som fx spinat, broccoli og grønkål, pak choi, rucola og bladbede (sølvbede)
  • havregryn, rugbrød og fuldkornsbrød
  • bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter 

Mad, som indeholder C-vitamin (fx grøntsager, frugt, bær og frugtjuice) er med til at øge optagelsen af jern i kroppen. Du kan derfor med fordel spise C-vitamin sammen med disse jernholdige fødevarer.