Der kan være mange grunde til at leve som vegetar eller veganer, og ofte vil flere årsager spille ind. De mest typiske årsager er hensyn til dyreetik, sundhed og bæredygtighed. Andre udbredte grunde er bl.a. smag, æstetik og religion/spiritualitet.
I Danmark betegner ca. 2% af befolkningen sig som vegetarer og ca. 1% som veganere (Kilde: DTU Fødevareinstituttet, 2022).
Vegetarisk kost består af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. En vegetarisk kost indeholder ikke nogen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.
En vegansk kost består af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.). En vegansk kost indeholder ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning, desuden heller ikke mælk, æg, ost, honning og lignende.
Vegansk og vegetarisk kost har bl.a. betydning for kostens klimabelastning. Vegansk kost giver generelt den største reduktion i klimaaftrykket efterfulgt af vegetarisk kost og planterige kostformer med mindre kød og mejeriprodukter.
Studier har desuden fundet, at vegetariske kostformer er forbundet med nedsat risiko for nogle typer hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og overvægt, samt visse typer kræft. Det er de samme sundhedsfordele, du får, når du følger De officielle Kostråd. Det skyldes de ligheder, der er mellem de to måder at spise på, nemlig bl.a. meget fuldkorn og mange grøntsager og frugter.