Brug olier og fødevarer der er rige på omega-3 fedtsyrer
Når du ikke spiser fisk, skal du spise mere af de planteolier, nødder og frø, der indeholder alfa-linolensyre (ALA). Gode valg er f.eks. rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø. Hvis du spiser hørfrøolie, bør du kun spise små mængder.
Det er vigtigt at variere mellem forskellige planteolier. Det er godt at lade omkring halvdelen af de olier, som du bruger, være rapsolie. Det er med til at dække dit behov for omega-3 fedtsyrer.
Tang (fx Nori-tang der ofte bruges i sushi) er også en kilde til omega-3 fedtsyrer og kan indgå i mindre mængder i en varieret kost. Nogle typer tang kan indeholde uønskede stoffer, som man skal være særlig opmærksom på.
Du kan læse mere om kemi i forskellige typer tang her.
Læs om omega-3 fedtsyrer
Brug surdejs- og langtidshævning af brød samt iblødsætning af korn
Når du køber eller bager brød, er det godt at vælge brød som er langtidshævet (fx natten over) eller surdejshævet, ligesom det er godt at bruge korn, der har ligget i blød, når du selv bager brød. Langtidshævning, surdejshævning og iblødsætning af korn kan være med til at fremme optagelsen af jern, zink og calcium. Dermed kan kroppen bedre udnytte disse mineraler.
Tag de anbefalede kosttilskud
Alle børn over 11 år og voksne som spiser vegetarisk bør tage et kosttilskud med vitamin B12. Det gælder også personer over 70 år. De anbefalede kosttilskud bidrager sammen med varieret mad til, at du kan få dækket behovet for vitaminer og mineraler og forebygge mangelsygdomme. Børn under 11 år, der spiser vegetarisk efter anbefalingerne, skal ikke tage et kosttilskud med vitamin B12.
Anbefaling:
4 µg vitamin B12 dagligt til børn over 11 år, voksne og personer over 70 år.
Mange kosttilskud indeholder større mængder vitamin B12 end de mængder Fødevarestyrelsen anbefaler som dagligt tilskud. Der findes dog ikke en øvre grænse for hvor meget vitamin B12 man må få. Du bør som forbruger holde dig indenfor den anbefalede daglige dosis, som producenterne har angivet på det specifikke produkt.
Desuden har vi i Danmark en anbefaling til den generelle befolkning om tilskud med vitamin D. Det gælder også når du spiser vegetarisk.
Læs mere om vitamin D her.
Til toppen