Kilder til omega-3 fedtsyren ALA
Omega-3 fedtsyren alfa-linolensyre (ALA) findes især i visse planteolier, nødder og frø. ALA er en essentiel fedtsyre, som vi har brug for at få fra maden. Hvis du ikke spiser fisk, har du brug for at have ekstra fokus på at spise mad, der indeholder ALA, idet kroppen kan bruge ALA til at danne EPA og DHA.
Omega-3 fedtsyren ALA findes især i
- visse planteolier, som rapsolie, valnøddeolie og sojaolie.
- valnødder, hørfrø, chiafrø og sojabønner.
- hørfrøolie, men her er indholdet meget stort, så den olie skal man omvendt være varsom med at spise i større mængder.
I tabellen nedenfor ses indholdet af ALA i en række planteolier mv. Nogle planteolier har et højt indhold af ALA, mens andre planteolier slet ikke indeholder ALA, som fx solsikkeolie.
Indhold af ALA i forskellige planteolier og produkter
Fødevare |
g pr. 100g |
g pr. 1 spsk. (14 g) |
Hørfrøolie |
53,3 |
7,5 |
Valnøddeolie |
10,4 |
1,5 |
Rapsolie |
9,03 |
1,3 |
Mayonnaise |
7,4 |
1,0 |
Sojaolie |
6,9 |
1,0 |
Remoulade |
3,4 |
0,5 |
Smørbart blandingsprodukt, 80% fedt |
1,9 |
0,3 |
Majsolie |
1,0 |
0,1 |
Olivenolie |
0,6 |
Mindre end 0,1 |
Smør |
0,5 |
Mindre end 0,1 |
Vindruekerneolie |
0,5 |
Mindre end 0,1 |
Sesamolie |
0,4 |
Mindre end 0,1 |
Jordnøddeolie |
0,1 |
Mindre end 0,1 |
Solsikkeolie |
0 |
0 |
*Baseret på tal fra Fødevaredata, version 4, 2019, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet
Til toppen