Sluk tørsten i vand

Sådan gør du

 • Drik vand når du er tørstig, til dine måltider, og når du er fysisk aktiv.
 • 1-1 ½ liter væske er som regel tilstrækkeligt at drikke i døgnet. Både vand, kaffe og te samt mælk, juice og andre drikkevarer tæller med i dit væskeindtag. Når du er fysisk aktiv, eller når du sveder meget, har du brug for at drikke mere væske end normalt.
 • Skru ned for alkohol. 
  Læs om Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol
 • Skru ned for de søde drikkevarer - både sukkersødede og sukkerfrie. Det gælder fx sodavand, saftevand, iste samt sports- og energidrikke. Du bør højst drikke:
  • Børn på 4-6 år: Højst 25 cl om ugen.
  • Børn på 7-10 år: Højst 33 cl om ugen.
  • Større børn og voksne: Højst 50 cl om ugen.
 • Børn bør ikke drikke energidrikke. 
  Læs mere om energidrikke
 • Frugtjuice indeholder typisk ligeså meget sukker og kalorier som fx sodavand. Du bør derfor højst drikke et lille glas juice (100 ml) om dagen.
 • Køb ikke ind til et lager af søde drikkevarer - så fristes du ikke til at drikke for meget af dem.
 • For voksne, der regelmæssigt drikker fx sodavand, kan sukkerfrie drikkevarer være en midlertidig løsning i forhold til at skære ned på, hvor meget du drikker af de sukkersødede drikkevarer.
 • Hvis du som voksen drikker kaffe, så hold dig til højst 4 kopper om dagen.
  Læs mere om kaffe

Din krop har brug for vand for at fungere optimalt. Vand dækker dit væskebehov, uden at bidrage med kalorier.

Af hensyn til din sundhed er det vigtigt, at du begrænser, hvor meget du drikker af alkohol og søde drikkevarer som fx sodavand, saftevand, sports- og energidrikke. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld. Hvis du drikker mange sukkersødede drikkevarer og alkohol kan det bidrage med mange kalorier.

Søde og særligt de syreholdige drikkevarer øger desuden risikoen for at få huller i tænderne. Sukkerfrie drikkevarer kan give syreskader på tænderne ligesom sukkerholdige drikkevarer.

Læs om energidrikke og koffein

Drikkevarer og klimaet

Forskellige typer af drikkevarer har forskellige klimaaftryk. Da vi i Danmark drikker meget alkohol, kaffe, te og søde drikkevarer, udgør disse drikkevarer tilsammen en betydelig del af det klimaaftryk, der kommer fra vores mad og drikke. Vand fra hanen er det mest klimavenlige valg.

Hvad er syreskader?

De fleste sodavand og søde drikkevarer har et lavt pH. Det gælder almindelig sodavand og light sodavand, men også fx frugtjuice og danskvand med citrus. Det er syren, der giver syreskader på tænderne.

Syreskader opstår ved, at syre i drikkevarer med lavt ph (< 5,5) ætser tænderne og opløser mineralerne i tandemaljen. Når du drikker fx sodavand, stiger syremængden i munden kraftigt. Først efter en halv time har spyttet neutraliseret syren, og mundens pH-værdi er tæt på det neutrale igen uden fare for ætsninger. Risikoen for ætsning af tænderne er derfor stor, hvis du eller dine børn går og smådrikker fx sodavand hele tiden. Tandemaljen kan forsvinde, selv om du børster tænder hver dag.

Syreskader er svære at se, men det kommer til at gøre ondt, når emaljen er blevet tynd. Og er emaljen én gang blevet ætset, kommer den ikke igen, og det giver større risiko for at få huller i tænderne.

Læs mere om syreskader hos Tandlægeforeningen