Energidrikke

Energidrikke er læskedrikke med et højt indhold af koffein. Energidrikke indeholder ofte mere sukker end sodavand. Af hensyn til din sundhed er det vigtigt, at du begrænser, hvor meget energidrikke og andre søde drikkevarer du drikker. Både energidrikke og andre søde drikkevarer kan nemlig bidrage til, at du får for mange kalorier, hvis du drikker det ofte og i store mængder. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du slukker din tørst i vand, da det er væske helt uden kalorier.

Læs mere om kostrådet "Sluk tørsten i vand"

Hvad er koffein? Og hvad er anbefalingerne for koffein?

Koffein forekommer naturligt i fx kaffe, te, kakao og kolanødder. Koffein tilsættes også fødevarer som fx energidrikke og cola. 

Voksne bør højst indtage 400 mg koffein pr. dag. Det svarer til ca. 4 kopper kaffe, når en kop indeholder 2 dl. En kop kaffe (2 dl) indeholder ca. 100 mg koffein. Der er ikke påvist skadelige effekter på lang sigt ved, at voksne får ca. 400 mg koffein om dagen. Te og cola indeholder mindre koffein end kaffe. En kop te (2 dl) indeholder ca. 32 mg koffein, mens en dåse cola (3,3 dl) indeholder ca. 30 mg koffein.

Der gælder særlige anbefalinger for gravide - læs mere her

Er det farligt at drikke energidrikke?

Du kan være tryg ved at drikke energidrikke, som sælges på det danske marked. Men som med alle andre fødevarer er et overdrevent forbrug ikke sundt. Den mængde koffein, som i dag tillades i en energidrik på 2,5 dl (dvs. en lille dåse), svarer ca. til den mængde koffein, der findes i en kop kaffe (2 dl).

Må børn og unge drikke energidrikke?

Der findes ingen lov om, hvor gammel man skal være for at købe energidrikke, men Fødevarestyrelsen fraråder, at børn drikker energidrikke.

Unge (15-17 år) tåler højst en lille dåse energidrik om dagen (25 cl), men kun hvis de ikke får koffein fra cola, kaffe eller te. På grund af sukkerindholdet anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at unge max drikker 0,5 liter energidrik eller andre sukkerdrikke om ugen.

Koffein i større mængder kan betyde, at børn og unge bliver

  • urolige 
  • irritable
  • får svært ved at koncentrere sig.

Samtidig kan børn, der har drukket energidrikke

  • få mavesmerter, hovedpine og kvalme 
  • blive rastløse
  • få hjertebanken og muskelrystelser 
  • få svært ved at sove ordentligt.

Energidrikke og alkohol – en dårlig cocktail

Du bør være tilbageholdende med at drikke en kombination af energidrikke og alkohol. Årsagen er, at energidrikke kan camouflere alkoholens virkning, så du derfor ikke opfatter, hvor alkoholpåvirket du i virkeligheden er.