Vegetarisk og vegansk kost til børn under 2 år

Hvis du ønsker at servere vegetarisk kost til dit barn under 2 år, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du følger anbefalingerne i bogen: 

'Mad til små - fra mælk til familiens mad' (pdf)

Med udelukkende vegansk kost til spædbørn og småbørn (under 2 år)  kan det være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår. Vegansk kost til spædbørn og småbørn kan være mangelfuld på energi, n-3 fedtsyrer, vitamin D, vitamin B12, riboflavin, jern, zink, jod, selen og calcium, ligesom proteinkvaliteten kan være utilstrækkelig.

Børn under 2 år, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får dækket deres behov for energi og næringsstoffer via maden og suppleret med kosttilskud,. Det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov.

Forældre, der ønsker at ernære deres barn under 2 år vegansk, opfordres derfor til:

  • at søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost sammen med nødvendige kosttilskud  dækker barnets  behov for energi og næringsstoffer
  • at give barnet de anbefalede kosttilskud
  • at være opmærksomme på, at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.

Hvis ovenstående tre punkter ikke opfyldes, kan udelukkende vegansk kost til børn under 2 år ikke anbefales.

Læs mere i Sundhedsstyrelsens publikationer: 

'Ernæring til spædbørn og småbørn' (side 74-78).

’Sundhedsstyrelsens vejledning til sundhedspersonale vedrørende vitamin- og jerntilskud til børn’

Sojabaseret modermælkserstatning

Modermælk er den bedste ernæring til spædbørn. Næsten alle kvinder er i stand til at amme, men der kan være forskellige grunde til, at nogle ikke ønsker det eller ikke kan. Amning anbefales indtil 2 år, hvis forældrene vælger at ernære barnet vegansk.

Hvis barnet ikke får modermælk, skal barnet have modermælkserstatning. Modermælkserstatning indeholder alle de næringsstoffer, som barnet har behov for, og produkterne er sammensat sådan, at de er ernæringsmæssigt optimale for barnet og ligner modermælk mest muligt.

Forældre, der ikke ønsker at give deres barn en modermælkserstatning baseret på protein af animalsk oprindelse, kan vælge at bruge en modermælkserstatning baseret på sojaprotein (sojaproteinisolater). Dette produkt er det eneste tilstrækkelige alternativ, der er til modermælkserstatninger baseret på mælkeprotein. Du kan ikke bruge plantedrik som fx sojadrik, risdrik, havredrik eller mandeldrik (også kendt som fx ”havremælk, sojamælk, mandelmælk eller rismælk”) som alternativ til modermælkserstatning.

Sojabaseret modermælkserstatning kan også være et alternativ til mælk for små børn over 1 år.

Til toppen

Når barnet ikke drikker mælk eller spiser mejeriprodukter

Mejeriprodukter er ikke kun vigtige for kostens indhold af calcium (kalk) men også for en række andre næringsstoffer. Nogle plantedrikke kan være tilsat calcium og andre vitaminer og mineraler, og det vil stå på produktet, hvis det er tilfældet. Du kan også vælge at give barnet et kosttilskud, hvis du er i tvivl, om barnet får dækket sit behov for næringsstoffer.

Særligt om plantedrikke

Selvom de i daglig tale ofte kaldes ”mandelmælk”, ”sojamælk”, ”rismælk”, ”havremælk” mv., har produkterne ikke noget med mælk at gøre. Deres sammensætning er meget forskellig fra mælk. Nogle af produkterne kan være tilsat calcium og andre vitaminer og mineraler, og det vil stå på produktet, hvis det er tilfældet. 

Der gælder særlige råd om at begrænse, hvor meget børn får af visse plantedrikke så som sojadrik og risdrik. Det skyldes bl.a., at soja indeholder isoflavoner, som er stoffer med svage østrogenlignende virkninger, og at risdrik indeholder små mængder af det giftige grundstof arsen.

Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvægt, og derfor er indtaget af risdrik mest kritisk hos børn. Voksne bør dog også begrænse, hvor meget de får af risdrik, da det generelt er ønskeligt at begrænse, hvor meget man får af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrikke, fx havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har et langt lavere indhold af arsen end risdrik.

Læs mere om ris- soja- og havreprodukter til småbørn

Læs Fødevarestyrelsens samlede råd om mad til spæd- og småbørn

Til toppen

Vegetarisk mad i dagtilbud

Fødevarestyrelsen anbefaler, at daginstitutioner følger ’Kostråd til Måltider i daginstitutioner’, som netop er udviklet for at sikre en kost, der er tilpasset børnenes behov for energi og næringsstoffer i en periode med høj vækst. Kostråd til Måltider sikrer også, at institutionen tager hensyn til klimaet i sit madtilbud.

Læs om 'Kostråd til Måltider i daginstitutioner'

Hvis I ønsker at servere vegetarisk kost i jeres børnehave hver dag, så følg anbefalingerne i: 

'Kostråd til vegetariske måltider i børnehaver' (for børn 2-6 år)'

For daginstitutioner, der ønsker at tilbyde vegetarisk kost til børn under 2 år, henviser Fødevarestyrelsen til ’Anbefalinger for den danske institutionskost’ eller vejledning fra en autoriseret klinisk diætist. For de små børn er der behov for at være særligt opmærksom på børnenes indtag af bl.a. jern og B12-vitamin.

Læs 'Anbefalinger for den danske institutionskost'

Vegansk mad i dagtilbud

Fødevarestyrelsen anbefaler, at daginstitutioner følger ’Kostråd til Måltider i daginstitutioner’, som netop er udviklet for at sikre en kost, der er tilpasset børnenes behov for energi og næringsstoffer i en periode med høj vækst. Kostråd til Måltider sikrer også, at institutionen tager hensyn til klimaet i sit madtilbud.

Læs om 'Kostråd til Måltider i daginstitutioner'

For dagtilbud (vuggestuer, børnehaver og dagplejer mv.) der ønsker at tilbyde vegansk kost, også til børn under 2 år, kan dette lade sig gøre under følgende forudsætninger:

  • at der er tale om en ernæringsfagligt velplanlagt vegansk menu udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist, så maden indeholder tilstrækkelig energi og næringsstoffer
  • at forældrene er bekendt med, at de som forældre har ansvaret for at give barnet de anbefalede kosttilskud
  • at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.

Alternativt kan dagtilbuddet give forældre, der ønsker at deres barn får vegansk mad, mulighed for at give barnet en madpakke med.