Sødestoffer
Som udgangspunkt er alle tilsætningsstoffer uskadelige i de mængder og i de fødevarer, der står på positivlisten. Stoffer med E-numre er blevet godkendt af EU’s medlemslande og tildelt et E-nummer efter en grundig risikovurdering af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Ved en ansøgning for et sødestof gennemgår EFSA alle de informationer, der er om stoffet, samt de medsendte toksikologidata. På den baggrund fastsætter EFSA en såkaldt ADI-værdi, der står for Acceptabelt Daglig Indtag. Hvis EFSA finder, at et tilsætningsstof er acceptabelt at indtage i de anmodede mængder og i forhold til bidraget fra andre fødevarer, så skriver de en positiv udtalelse for tilsætningsstoffet, som derefter kan blive godkendt af EU’s medlemslande.
Mange tror, at tilsætningsstoffer ofte er årsag til allergi eller anden overfølsomhed, men oftest er det helt almindelige fødevarer som f.eks. mælk, æg og nødder, der er årsag til overfølsomhed overfor mad. Visse tilsætningsstoffer kan dog give overfølsomhedsreaktioner.
Hvis du vil undgå særlige tilsætningsstoffer kan du sikre dig via varens mærkning eller spørge i forretningen, hvis du køber uindpakkede fødevarer.
Hvis man spiser en almindelig varieret kost, vil indtaget af de enkelte tilsætningsstoffer aldrig overstige de fastsatte ADI-værdier.
Vægttab og sødestoffer
Når man gerne vil tabe sig kan sodavand med sødestoffer være et alternativ til almindelig sodavand. Men det er en god idé også at begrænse indtaget af disse produkter. Light-sodavand kan ligesom almindelig sodavand og sure drikke give syreskader på tænderne. Desuden kan det øge din lyst til flere søde sager, hvis du ofte drikker sodavand eller saft, fordi du tilvænner dig den søde smag.
Anvendelse af tilsætningsstoffer, herunder sødemidler, i fødevarer er reguleret i EU, og kun risikovurderede og godkendte tilsætningsstoffer må bruges i fødevarer, og kun i de tilladte mængder. Reglerne fremgår af den danske positivliste.
Hvis man gerne vil tabe sig, anbefaler vi, at man slukker tørsten i vand, spiser efter kostrådene, spiser mindre portioner og/eller motionerer noget mere. Man tager på, når kalorieindtaget er højere end kalorieforbruget, uanset hvad der spises og hvor sundt der spises.
Læs mere om kostrådene
Aspartam (E 951)
Aspartam er et sødestof, der bruges som erstatning for sukker i såkaldte light-produkter for at reducere deres energiindhold. Sødestoffet aspartam er sammensat af to aminosyrer, som findes naturligt i proteinerne i vores kost.
Aspartam er godkendt som tilsætningsstof i EU i fastsatte mængder i bestemte fødevarer. Aspartam er risikovurderet flere gange af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Den sidste vurdering af sikkerheden af aspartam foretog EFSA i 2013. EFSA konkluderede igen, at anvendelsen af aspartam som tilsætningsstof ikke indebærer nogen sundhedsmæssig risiko ved de fastsatte grænseværdier.
EFSA er i pt. i gang med at risikovurdere flere sødestoffer, herunder aspartam. Denne risikovurdering vil inkludere den nyeste viden om aspartam.
Aspartam indeholder det samme antal kalorier pr. gram som sukker, men da det er ca. 200 gange sødere end sukker, behøver man kun at tilsætte meget små mængder aspartam for at opnå en sød smag. Derfor har fødevarer og drikkevarer sødet med aspartam et lavere energiindhold end tilsvarende produkter sødet med sukker. Aspartam nedbrydes ved opvarmning og kan derfor ikke anvendes i mad, der skal bages eller koges.
Føllings syge
Føllings syge er en medfødt sygdom (phenylketonuri eller PKU), hvor man ikke kan nedbryde aspartam og skal disse patienter undgå fødevarer, som indeholder dette sødestof.
Mærkning på produkter
Hvis der er anvendt aspartam i en fødevare, skal dette både fremgå af produktets ingrediensliste og mærkningen generelt. I ingredienslisten skal anvendelsen af aspartam angives som "sødestof (aspartam)" eller "sødestof (E 951)". På mærkningen generelt skal der stå "indeholder sødestof" og "indeholder en phenylalaninkilde" af hensyn til personer, der lider af phenylketonuri (PKU).
Aspartam må i dag bruges i en lang række fødevarer som slik, frugtyoghurt, is og marmelade samt drikkevarer som sodavand, saftevand, øl og cider. Desuden må aspartam bruges i marinader til fisk og krebsdyr, saucer, slankekostprodukter samt vitamin- og mineraltabletter. I de fleste af disse fødevarer er der udover en mængdemæssig begrænsning også fastsat den begrænsning, at produkterne skal være enten energireducerede eller uden tilsat sukker.
Aspartam og graviditet
Det er ikke farligt for gravide at indtage aspartam. Aspartam er godkendt til brug i fødevarer, efter at det flere gange er blevet vurderet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som består af eksperter og forskere fra hele EU. Senest i 2013 har EFSA udtalt, at aspartam er sundhedsmæssigt forsvarligt at anvende i fødevarer, og at der ikke er videnskabeligt belæg for, at stoffet er sundhedsskadeligt i de tilladte mængder.
Aspartam skader ikke menneskers arveanlæg og forplantningsevne
Den seneste vurdering fra EFSA af aspartam konkluderer, at aspartam ikke er kræftfremkaldende, men det er et meget omdiskuteret sødestof, som er blevet mistænkt for at være sundhedsskadeligt. Det er blevet belyst, at stoffet ikke skader menneskers arveanlæg og forplantningsevne efter kort eller lang tids indtagelse. På baggrund heraf er aspartam blevet godkendt som sødestof til brug i fødevarer. Aspartam er godkendt som tilsætningsstof i EU. Senest har WHO peget på, at aspartam muligvis kan være kræftfremkaldende. EFSA er derfor i gang med at risikovurdere aspartam igen med inddragelse af den nyeste viden.
Steviolglycosider
Stoffet steviolglycosid må anvendes til en række fødevarer, herunder is, marmelade, tyggegummi, slik og læskedrikke. Det er dog et krav, at disse produkter er uden tilsat sukker eller for nogle gruppers tilfælde energireduceret.
Der kan være flere grunde til, at man ikke må bruge steviolglycosid i alle fødevarer. Der kan enten ikke være søgt om det, eller man har, som i tilfældet med steviolglycosid, søgt om at anvende det i en lang række produkter, hvilket kan medføre, at man som forbruger kan få mere af stoffet, end der er sundhedsmæssigt forsvarligt.
EU har udstedt forbud mod markedsføring af planten Stevia rebaudiana Bertoni og tørrede blade fra planten til brug i fødevarer og kosttilskud. Forbuddet blev udstedt på baggrund af den sikkerhedsvurdering, som gennemføres i EU, før nye fødevarer kan godkendes til markedsføring. Der var ikke nok dokumentation for, at det er sikkert at bruge af planten. Fødevarestyrelsen fraråder forbrugerne at bruge planten som en del af deres almindelige kost.