Bly

Bly kan findes på frugt, grøntsager og kornprodukter, og kan derudover komme fra afsmitning fra fx gammel glas​eret keramik, krystalglas og guldkant på glas og porcelæn.

Brugen af bly er begrænset eller forbudt i mange produkter på grund af blys negative effekter i mennesker og miljø. Bly er et giftigt tungmetal, der ophobes i naturen og i mennesker. Det kan medføre en sundhedsskade - selv i ekstrem små mængder.

Børns nervesystem er særligt følsomt, og det kan påvirke deres indlæringsevne og intelligens. Bly kan også skade evnen til at få børn eller skade det ufødte barn under graviditeten. Det kan også skade børn, der bliver ammet, da bly findes i modermælken.

Skyl fr​​ugt og grønt

Bly kommer fra luftforurening og findes også i jorden pga forurening fra luften. Dette betyder, at indtag fra fødevarer kan mindskes ved at ​​vaske afgrøderne grundigt. Særligt den grønkål, du har haft stående i haven hele vinteren. Jo større overflade i forhold til volumen – jo højere vil indholdet i grøntsager og frugt typisk være. Grønkål har et højt indhold pga. den store krøllede overflade, og små bær har et højere indhold pr. kilo end store æbler. Bly er en forureningstype, som ikke bliver optaget i afgrøderne, og derfor kan vaskes væk.​

Er det sikkert​​ at spise frugt og grønt fra boder ved trafiker​ede veje?

Frugt og grønt udstillet i forretninger langs trafikkerede veje vil typisk ikke være e​t problem af to årsager:

  • Der er en hurtig omsætning, hvorfor fødevarerne kun er eksponeret fra trafikos i kort tid, og

  • frugt og grønt vil typisk blive skyllet, inden det bliver spist.

Fødevarestyrelsen anbefaler at du ikke opbevarer sure mad og drikkevarer i længere tid i krystalservice

Skåle, karafler og glas af krystal kan nemlig indeholde op til 24% bly. Opbevares sure madvarer som rødkål, syltede agurker, asier, citrusfrugter eller kirsebærsovs i krystalskålene natten over, vil der vandre bly fra glasset over i maden. Jo surere maden er, jo mere bly kan skålen afgive til maden.

Opbevar heller ikke whisky, portvin og cognac i krystalkarafler - der vil vand​​re bly fra glasset ud i drikkevaren. Jo mere sur drikkevaren er, jo mere bly kan der afgives til den drikkevare, der opbevares på karaflen.

Det er især ældre krystalglas, som indeholder meget bly. Men nyere krystal kan også indeholde større mængder. Derfor er grænseværdierne for bly i krystal ved at blive sat ned. I mellemtiden anbefaler Fødevarestyrelsen, at du ikke opbevarer sure madvarer i længere tid i krystalservice.

Der findes blyfri krystalkarafler i handelen, der kan bruges hvis du ønsker at have portvin, whisky eller cognac stående i skabet gennem længere tid. Du behøver dog ikke være nervøs for at bruge oldemors fine krystalglas juleaften, da portvinen normalt opholder sig for kort tid i glasset til, at det når at afgive bly af betydning

Vælg keramik uden bly​​ og cadmium

Glasuren på keramik kan indeholde bly og cadmium, som kan afgives til fødev​​​arerne. Spørg forhandleren, om der er bly og cadmium i glasuren, og gå efter produkter, der er fremstillet uden bly og cadmium. Vær forsigtig med egen indførsel af kunsthåndværk fra fx ferierejsen i udlandet. Se efter glas og gaffelsymbolet eller andre oplysninger om, at genstanden er egnet til kontakt med fødevarer.

Vær også opmærksom på, at antikke glas, tallerkener og krus fra loppemarked eller arvegods ikke er omfattet af reglerne for fødevarekontaktmaterialer fordi de er lavet i en tid hvor der ikke var regler på området. Det kan være svært at få oplysninger om indhold af kemiske stoffer og derfor kan du heller ikke vide, om de afsmitter bly og cadmium til mad og drikke.