Madspild i tal

I Danmark er det Miljøstyrelsen der måler madaffald og madspild. Madaffald er både ikke-spiseligt og spiseligt madaffald.

Den samlede årlige mængde madspild er 873.014 ton. Det er den spiselige del af madaffaldet.

En stor del af madspildet sker i produktions- og forarbejdningsleddet. Det skyldes bl.a., at Danmark har en stor fødevareeksport, og at vi samtidig er et lille land med ca. 5,9 mio. indbyggere. Vi producerer kort sagt fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter til hele verden og har derfor også en stor produktion i forhold til indbyggertal.

Ifølge Miljøstyrelsen er omfanget af madaffald og madspild estimeret til følgende:

I ton

Madaffald (inkl. madspild)

 Madspild 

Primærproduktion (2022)  116.629  42.984
Fødevareindustri (2022) 694.775  457.172 
Detail og engros (2019) 99.800  95.858 
Servicesektor (2022)  75.634  42.000 
Husholdninger (2021) 507.000  235.000 

 

Madaffald i EU

Alle EU-medlemslande rapporterer deres madaffaldsopgørelser til Eurostat, som udgiver en samlet rapport.

Læs den seneste samlede rapport (ec.europa.eu)

Miljøstyrelsens opgørelser og rapporter

Læs Miljøstyrelsens seneste affaldsstatistik

Se de seneste data for madaffald på side 26, samt henvisninger til tilhørende rapporter.