Mange supermarkeder, købmænd og andre detailbutikker, f.eks. videobutikker og biografer, sælger uindpakkede fødevarer, hvor kunderne selv kan vælge og pakke sine varer. Det kan være uindpakket brød, bland selv-slik, salater i salatbarer, frosne skalrejer, nødder og mysli i løs vægt.
Selvbetjeningssalg af uindpakkede fødevarer forudsætter, at virksomheden overvåger og beskytter de uindpakkede fødevarer mod forurening fra kunder og omgivelser. Virksomheden bør forebygge, at kunderne bliver fristet til at tage de uindpakkede fødevarer med fingrene.
Risiko for smitte ved selvbetjening af uindpakkede fødevarer
Ved udstilling og salg af uindpakkede fødevarer er der risiko for, at kunder overfører bakterier eller virus til fødevarerne. F.eks. hvis kunden rører fødevarerne med hænderne eller hoster på fødevarerne.
Hvis en kunde har f.eks. norovirus (roskildesyge) på fingrene, kan smitten blive overført til fødevaren. Det er særlig uheldigt, hvis det er en spiseklar fødevare, som salat eller slik. Nogle få viruspartikler kan være nok til, at man bliver syg.
Faldgruber for selvbetjening af uindpakkede fødevarer
Her er nogle af de steder og situationer, hvor det ofte glipper med hygiejnen ved selvbetjening af uindpakkede fødevarer:
- Kunden rører ved de uindpakkede fødevarer direkte med hænderne og lægger derefter varen tilbage til en anden kunde.
- Skaftet på skeen, tængerne eller andre tag-ting ligger nede i fødevarerne.
Skaftet på skeen, tængerne eller tag-tingene er så kort, at det falder ned i fødevarerne.