Virksomheden skal sikre sig mod skadedyr, som kan have betydning for fødevaresikkerheden. Det kan blandet andet være rotter, mus, måger, duer, kakerlakker og andre insekter. Skadedyr er dyr, som ved tilstedeværelse på virksomheden kan have betydning for fødevaresikkerheden.
Virksomhedens indretning og drift kan have betydning for hvilke problemer med skadedyr, der kan opstå. Derfor skal virksomheden forebygge mod og bekæmpe skadedyr både omkring bygninger og inde i lokalerne, dette kan ske i samarbejde med skadedyrsbekæmpere.
Forebyggelse mod og bekæmpelse af skadedyr er dækket af regler i både fødevarelovgivningen og i miljølovgivningen.
Se mere om skadedyrsbekæmpelse hos Miljøstyrelsen
Fødevarevirksomhed udendørs eller i hal
Fødevarevirksomheder, der er placeret sammen udendørs eller i en hal, skal også sikre sig mod skadedyr.
I nogle tilfælde er det aftalt, at udlejer står for skadedyrssikring af området. Det er dog den enkelte virksomhed, der har ansvaret, hvis hallen/fællesområdet ikke er registreret som fødevarevirksomhed.
Virksomheden bør sikre sig, at egne lokaler/områder er skadedyrssikret, og forholde sig til risiko for kontaminering af inventar og fødevarer fra skadedyr.
Fødevarevirksomheder i haller og områder med fællesaktiviteter bør bl.a. overveje:
- At fjerne alt service når der lukkes ned
- At beskytte fadølsanlæg/taphaner og lignende, når der er lukket
- At beskytte fødevarer/drikkevarer forsvarligt, når der er lukket
- At have procedurer for rengøring før luk og rengøring inden opstart
Virksomhedens pligter ved fund af skadedyr
Hvis virksomheden konstaterer rotter, skal det straks anmeldes til kommunen. Rottebekæmpelse er kommunalbestyrelsens ansvar og må kun udføres af autoriserede personer. Kommunalbestyrelsen underretter Fødevarestyrelsen om fund af rotter i fødevarevirksomheder.
Virksomheden skal straks underrette Fødevarestyrelsen, hvis virksomhedslederen antager eller har grund til at antage, at en fødevare, den har bragt i omsætning eller opbevaret på lageret, kan være sundhedsskadelig. F.eks. hvis virksomheden opdager, at den har sendt fødevarer, der kan være kontamineret af rotter eller mus, på markedet.