Der findes fem forskellige typer af sammensatte produkter. De er inddelt på baggrund af den risiko, de udgør for dyresundheden. Alt efter hvilken type sammensatte produkt, der er tale om, vil der være forskellige krav til indførslen, herunder krav om offentlig kontrol på et grænsekontrolsted og medfølgende certifikat.
De fem typer
Kategori a), b) og c), jf. forordning 2022/2292, artikel 20(2):
a) Kontrolleret temperatur. Sammensatte produkter som skal opbevares på køl/frost for at holde sig
b) Langtidsholdbart med colostrum (råmælk) og/eller kød. Langtidsholdbare (”shelf stable”) sammensatte produkter som indeholder colostrumbaserede produkter og/eller forarbejdet kød – uanset mængde
c) Langtidsholdbart uden colostrum og/eller kød. Langtidsholdbare sammensatte produkter som indeholder forarbejdede animalske produkter, der er omfattet af krav i bilag III til forordning 853/2004, som ikke er colostrumbaserede produkter og/eller forarbejdet kød, igen uanset mængde
Yderligere typer
Art. 20(2)(c) undtagelse) Langtidsholdbart uden indhold af produkter omfatte af krav i bilag III til forordning 853/2004. Langtidsholdbare sammensatte produkter, hvor de forarbejdede animalske ingredienser, som indgår i produktet, ikke er omfattet af krav i bilag III til forordning 853/2004. Det kan f.eks. være langtidsholdbare sammensatte produkter, hvor den eneste forarbejdede animalske ingrediens er honning eller insekter.
Art. 20(4) undtagelse) Langtidsholdbart hvor eneste forarbejdede animalske ingrediens er fødevareenzymer, fødevaretilsætningsstoffer og aromaer eller vitamin D3. Langtidsholdbare sammensatte produkter, hvor de forarbejdede animalske ingredienser er fødevareenzymer, fødevaretilsætningsstoffer og aromaer omfattet af forordning 1332/2008, 1333/2008 eller 1334/2008, eller som udelukkende indeholder vitamin D3.
Vær opmærksom på, at det er ligegyldigt, hvor mange procent af det sammensatte produkt de forarbejdede animalske produkter udgør. Uanset mængde vil det sammensatte produkt være omfattet af kravene.