Salmonella er én af de fødevarebårne bakterier, der gør flest mennesker syge i Danmark. Salmonella kan forekomme i foder til dyr, som indgår i fødevareproduktionen, men også i foder til dyr, der holdes som selskabsdyr (kæledyr).
Mange mennesker, herunder sårbare borgere som ældre mennesker og børn, fodrer kæledyr. De har ikke nødvendigvis viden om, at man kan komme i kontakt med sygdomsfremkaldende bakterier ved at håndtere foder. Disse borgere har af samme grund måske ikke stor fokus på hygiejnetiltag som at vaske hænder efter at have fodret sine dyr eller givet dem godbidder.
Derfor er det vigtigt, at de ansvarlige fodervirksomheder er opmærksomme på deres forpligtelse til at forebygge og bekæmpe salmonellabakterier i foderet. Virksomhederne skal som led i deres egenkontrol have forholdt sig til mulig forekomst af salmonella i foderet, og dette skal afspejles i deres risikoanalyse.
Kontrolkampagnen har tre fokusområder:
- kontrol af om fodervirksomhederne har et system til at forebygge og bekæmpe salmonellabakterier i foder
- kontrol af om fodervirksomheder har gennemført stop af markedsføring ved fund af salmonellabakterier i foder
- udtagning og analyse af prøver der kan give større viden om forekomsten af salmonella i foder til selskabsdyr for at afklare, om der er behov for mere fokus på analytisk kontrol af foder til selskabsdyr i fremtiden.
Ved kontrollen vil virksomhederne desuden blive vejledt om reglerne vedr. forebyggelse og bekæmpelse af salmonella i foder, herunder blive oplyst om Fødevarestyrelsens fodervejledning samt information om salmonella i foder på WWW.FVST.DK