April-juli: Salmonellabakterier i foder til selskabsdyr

Salmonella i foder til selskabsdyr udgør en risiko for mennesker. Fødevarestyrelsen gennemfører en kontrolkampagne, inkl. prøvetagning af foder, i virksomheder, der producerer og/eller markedsfører foder til selskabsdyr. Formålet er at kontrollere og vejlede i reglerne om forebyggelse og bekæmpelse af salmonella i foder, samt at opnå mere viden om forekomsten af salmonella i foder til selskabsdyr.

Salmonella er én af de fødevarebårne bakterier, der gør flest mennesker syge i Danmark. Salmonella kan forekomme i foder til dyr, som indgår i fødevareproduktionen, men også i foder til dyr, der holdes som selskabsdyr (kæledyr).

Mange mennesker, herunder sårbare borgere som ældre mennesker og børn, fodrer kæledyr. De har ikke nødvendigvis viden om, at man kan komme i kontakt med sygdomsfremkaldende bakterier ved at håndtere foder. Disse borgere har af samme grund måske ikke stort fokus på hygiejnetiltag som at vaske hænder efter at have fodret sine dyr eller givet dem godbidder. 

Derfor er det vigtigt, at de ansvarlige fodervirksomheder er opmærksomme på deres forpligtelse til at forebygge og bekæmpe salmonellabakterier i foderet. Virksomhederne skal som led i deres egenkontrol have forholdt sig til mulig forekomst af salmonella i foderet, og dette skal afspejles i deres risikoanalyse.

Kontrolkampagnen har tre fokusområder:

  1. Kontrol af om fodervirksomhederne har et system til at forebygge og bekæmpe salmonellabakterier i foder.
  2. Kontrol af om fodervirksomheder har gennemført stop af markedsføring ved fund af salmonellabakterier i foder, samt om de har gennemført analyse af serotype og har vurderet analyseresultatet før eventuel markedsføring af foderpartiet.
  3. Udtagning og analyse af prøver der kan give større viden om forekomsten af salmonella i foder til selskabsdyr for at afklare, om der er behov for mere fokus på analytisk kontrol af foder til selskabsdyr i fremtiden.

Ved kontrollen vil virksomhederne desuden blive vejledt om reglerne vedr. forebyggelse og bekæmpelse af salmonella i foder, herunder blive oplyst om Fødevarestyrelsens fodervejledning, krav til udarbejdelse af risikoanalyse samt information om salmonella i foder på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Læs mere i Fodervejledningen

Læs mere om HACCP-baseret egenkontrol i fodervirksomheder

Læs mere om salmonella i foder

Følgende regler kontrolleres:

Foderbekendtgørelsen: § 8, stk. 1, § 8, stk. 2 og § 9, stk. 1 og stk. 2.

Foderhygiejneforordningen: Artikel 6, stk. 1 og stk. 2, litra a (hos alle kontrolobjekter) og artikel 6, stk. 2, litra b, d og e (hos produktionsvirksomheder)

Læs bekendtgørelse om foder og fodervirksomheder og om straffebestemmelse for overtrædelse af relaterede EU-akter (foderbekendtgørelsen)

Læs Europa-Parlamentets og Rådets forordning om krav til foderstofhygiejne (Foderhygiejneforordningen)

Kontrollen er rettet mod følgende registreringspligtige fodervirksomheder, som håndterer foder til selskabsdyr:

  • Importører
  • Produktionsvirksomheder
  • Handelsvirksomheder uden import – herunder registreringspligtige foderbutikker og webbutikker med tilhørende lagre

April-juli 2025.

Mere information følger.

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon
Telefon:2284 4834