Vask hænder

Når du laver mad, bør du vaske dine hænder ofte og grundigt med vand og sæbe.

Husk at vaske hænder, når du laver mad

Du bør vaske dine hænder grundigt og ofte:

  • Både før og imens du laver mad.
  • Når du skifter mellem forskellige råvarer, f.eks. kød, fisk, æg, samt færdig mad.
  • Efter toiletbesøg og efter bleskift af børn.
  • Hvis du har hostet eller nyst i hænderne, pillet næse eller rørt ved f.eks. et sår.
  • Hvis du bruger din mobil eller tablet til at følge en opskrift.
  • Efter kontakt med dyr.
  • Hvis du har været i køkkenhaven og fået "jord under neglene". 

Brug vand og sæbe og evt. en neglebørste til at fjerne eventuelle rester af fødevarer eller jord under neglene.

Du kan sprede bakterier til maden via dine hænder

Hvis du ikke vasker hænder efter f.eks. toiletbesøg osv., kan du nemt komme til at sprede bakterier og virus til maden, men også til andre mennesker.

Det kan være nødvendigt at holde sig væk fra madlavning, hvis man har sår på fingre og arme – eller hvis man har diarré eller roskildesyge, som kan smitte andre mennesker via maden.

Vask hænder efter kontakt med dyr - også børnenes hænder 

Det er vigtigt at vaske hænder, når børn og voksne besøger gårde og zoologiske haver, eller når man rører ved kæledyr i børneinstitutioner og i hjemmet. Når man rører ved dyr, kan bakterier som salmonella og campylobacter blive overført fra dyr til mennesker og til madvarer.  
 
Forældre og pædagoger bør sørge for, at børn vasker hænder, efter at de har rørt ved dyr eller indsamlet æg i hønsehuset. Det er især vigtigt at vaske hænderne inden madlavning eller spisning.

Grafik med seks råd om hvordan man bør vaske hænder. 1. Tag ur og smykker af. 2. Skyl hænderne i lunket vand og fordel sæben godt. 3. Vask håndfladerne og mellem fingrene med let flettede fingre. 4. Vask tommelfingre, fingerspidser og negle. 5. Skyl sæben omhyggeligt af. 6. Tør hænderne grundigt.