Projekt 'Sød Balance'

Sød Balance: Familie der spiser søde sager og grøntsager i sofaen

Børn i Danmark får cirka fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd. Det vil Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og 9 kommuner med støtte fra Nordea-fonden gøre noget ved.

I Danmark er vi verdensmestre i slikindkøb. Søde sager og søde drikke er en del af vores hygge- og fejringskultur, såvel ude som hjemme, til hverdag og især i weekenden. De søde sager er ikke forbudte eller usunde i sig selv, men når de fylder så stor en del af børns kost, kan det gå ud over deres sundhed. Det øger risikoen for overvægt og livsstilssygdomme, skader tandsundheden og optager pladsen for mad- og drikkevarer, som bidrager med vigtige næringsstoffer, hos den generation, der vokser op nu. Samtidig hænger de søde vaner ofte ved ind i ungdoms- og voksenlivet.

Med 'Sød Balance - sammen om sunde vaner' sætter Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og 9 kommuner ind med en bred indsats, fordi måltids- og snackingvaner udvikles både i familien og i den kultur, børnene møder i skolen og fritidslivet.  Projektet er støttet af Nordea-fonden, og DTU Fødevareinstituttet er ansvarlig for at evaluere projektet. Sød Balance bygger videre på pilotprojektet 'Er du for sød?', som er udviklet af DTU Fødevareinstituttet. Fødevarestyrelsen har nu overtaget og videreudvikler på projektet, som løber fra 2023-2027.

Principper i Sød Balance

I Sød Balance er der ingen løftede pegefingre, men fokus på oplysning, nye handlemuligheder og rammer, der hjælper sunde vaner på vej. Se mere om de principper, vi arbejder ud fra, i Sød Balance materialerne. 

Søde sager er ikke forbudte

Det handler om balance – hvor ofte og i hvilke mængder.

Gode rammer og klare roller er vigtige

Som forældre har vi ansvaret for at skabe rammer for vores børns mad og måltider. Det kan gøres ved f.eks. at vælge, hvilken mad der serveres, samt hvor og hvornår maden serveres. Så er det op til børnene at vælge hvad og hvor meget, de spiser og drikker.

Det er et fælles ansvar

Vi skal sammen skabe den søde balance i familierne, i skolerne og de steder i kommunen, hvor børnene færdes til hverdag og i weekenden.

Små skridt er fremskridt

Det er ikke altid nemt at ændre vaner, så det kan være godt at ændre små ting lidt ad gangen.

Støttet af Nordea-fonden

Nordea-fonden har bevilliget 13,8 mio. kroner til udbredelse af projektet ’Sød Balance - sammen om sunde vaner'.

Formålet med 'Sød Balance'

Formålet med projektet er, at børn i 0.-3. klasse i Danmark spiser og drikker færre snacks og søde sager. Dette opnås dels ved at udvikle og udbrede materialer og værktøjer i 9 kommuner igennem sundhedsplejen og tandplejen, og dels ved at kommunerne gennemfører en række aktiviteter med fokus på de søde vaner. Derudover understøttes indsatsen via en årlig national kampagne på sociale medier, målrettet børnefamilier, der skal være med til at give viden om, hvor mange søde sager der er plads til i en sund og varieret kost samt inspirere til at skære ned på de søde sager og søde drikke.

Bygger på pilotprojekt 

DTU Fødevareinstituttet har arbejdet sammen med sundheds- og tandplejen i Hvidovre Kommune om at skabe en sundere hyggekultur i børnefamilier i pilotprojektet 'Er du for sød?' i 2019-2022. Nye materialer, strategier, spil og tommelfingerregler for hvor mange snacks og søde sager børn spiser og drikker, blev udviklet og afprøvet i en periode på 3,5 måneder af 94 børnefamilier. Resultaterne viste, at børnene efter projektet spiste og drak 13 % mindre snacks og søde sager ugentligt. Sød Balance bruger udvalgte materialer fra pilotprojektet som videreudvikles og suppleres med flere materialer på baggrund af blandt andet erfaringer fra pilotprojektet.

Læs mere om pilotprojektet i Hvidovre Kommune

Se ’Er du for sød?’-materialerne fra pilotprojektet

Projektets indsatser og faser

I projektet arbejder vi både med indsatser, der retter sig mod det individuelle, sociale og strukturelle niveau, da det er et samspil mellem disse, der har betydning for de søde vaner.

Vi arbejder med familierne, der får viden om, hvor mange søde sager der er plads til samt nye handlemuligheder, som de kan bruge i deres hverdag. Derudover hjælper vi sundhedsplejen og tandplejen med relevante værktøjer, som kan bidrage til samtalerne med børnene og deres forældre om snacks og søde sager.

I 2. halvår af 2023 og 1. halvår af 2024 udvikles værktøjer og materialer sammen med de deltagende kommuner. I sommeren 2024 udbredes projektet i de 9 deltagende kommuner, og du vil kunne møde projektet på de sociale medier via den årlige nationale kampagne.

Følg De officielle Kostråd – så er du godt på vej

Specifikke mad- og drikkevarer er ikke i sig selv sunde eller usunde – rigtige eller forkerte. Men det søde, salte og fede kan nemt komme til at stjæle pladsen fra de mere næringsrige mad- og drikkevarer. Det kan øge risikoen for at indtage flere kalorier, end du har brug for – og det kan give et usundt kostmønster.

Hvis du følger De officielle Kostråd, er du sikret en god balance i det, du spiser og drikker. I kostrådene er der plads til lidt af det hele samtidig med, at din krop vil få dække behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Læs mere om De officielle Kostråd

Læs om kostrådet ’Spis mindre af det søde, salte og fede’