I Danmark er vi verdensmestre i slikindkøb. Søde sager og søde drikke er en del af vores hygge- og fejringskultur, såvel ude som hjemme, til hverdag og især i weekenden. De søde sager er ikke forbudte eller usunde i sig selv, men når de fylder så stor en del af danske børns kost, kan det gå ud over deres sundhed. Det øger risikoen for overvægt og livsstilssygdomme, skader tandsundheden og optager pladsen for mad- og drikkevarer, som bidrager med vigtige næringsstoffer, hos den generation, der vokser op nu. Samtidig hænger de søde vaner ofte ved ind i ungdoms- og voksenlivet.
Derfor skal vi sammen skabe nye hygge- og snackingvaner i familien, skolen og fritidslivet. Vi ved, at det er svært at ændre vaner, og vi ved, at det nemt kan føles, som om man gør noget forkert som forælder. Her er der ingen løftede pegefingre, men fokus på oplysning, nye handlemuligheder og rammer, der hjælper sunde vaner på vej.
Med 'Sød Balance - sammen om sunde vaner' sætter Fødevarestyrelsen og 9 kommuner ind med en bred indsats, der vil møde familierne til skolestart i 2024. Mad-, måltids- og ikke mindst snackingvaner udvikles både i familien og i den kultur, børnene møder i skolen og fritidslivet. Det skal nemlig aldrig være børnenes ansvar alene at styre, hvor meget de spiser af snacks og søde sager.
Projektet er et tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og de deltagende kommuner og fokuserer på at skabe netværk mellem kommunerne samt at give inspiration og sparring til arbejdet med at skabe en sundere hyggekultur. DTU Fødevareinstituttet er ansvarlig for at evaluere projektet. Sød Balance bygger videre på pilotprojektet 'Er du for sød?', som er udviklet af DTU og afprøvet i et samarbejde med Hvidovre kommune, og som Fødevarestyrelsen har overtaget og videreudvikler på.