I Danmark er vi verdensmestre i slikindkøb. Søde sager og søde drikke er en del af vores hygge- og fejringskultur, såvel ude som hjemme, til hverdag og især i weekenden. De søde sager er ikke forbudte eller usunde i sig selv, men når de fylder så stor en del af børns kost, kan det gå ud over deres sundhed. Det øger risikoen for overvægt og livsstilssygdomme, skader tandsundheden og optager pladsen for mad- og drikkevarer, som bidrager med vigtige næringsstoffer, hos den generation, der vokser op nu. Samtidig hænger de søde vaner ofte ved ind i ungdoms- og voksenlivet.
Med 'Sød Balance - sammen om sunde vaner' sætter Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og 9 kommuner ind med en bred indsats, fordi måltids- og snackingvaner udvikles både i familien og i den kultur, børnene møder i skolen og fritidslivet. Projektet er støttet af Nordea-fonden, og DTU Fødevareinstituttet er ansvarlig for at evaluere projektet. Sød Balance bygger videre på pilotprojektet 'Er du for sød?', som er udviklet af DTU Fødevareinstituttet. Fødevarestyrelsen har nu overtaget og videreudvikler på projektet, som løber fra 2023-2027.