Projekt 'Sød Balance'

Børn, som spiser frugt udenfor

Danske børn får op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd. Det vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden nu gøre noget ved.

I Danmark er vi verdensmestre i slikindkøb. Søde sager og søde drikke er en del af vores hygge- og fejringskultur, såvel ude som hjemme, til hverdag og især i weekenden. De søde sager er ikke forbudte eller usunde i sig selv, men når de fylder så stor en del af danske børns kost, kan det gå ud over deres sundhed. Det øger risikoen for overvægt og livsstilssygdomme, skader tandsundheden og optager pladsen for mad- og drikkevarer, som bidrager med vigtige næringsstoffer, hos den generation, der vokser op nu. Samtidig hænger de søde vaner ofte ved ind i ungdoms- og voksenlivet.

Derfor skal vi sammen skabe nye hygge- og snackingvaner i familien, skolen og fritidslivet. Vi ved, at det er svært at ændre vaner, og vi ved, at det nemt kan føles, som om man gør noget forkert som forælder. Her er der ingen løftede pegefingre, men fokus på oplysning, nye handlemuligheder og rammer, der hjælper sunde vaner på vej.

Med 'Sød Balance - sammen om sunde vaner' sætter Fødevarestyrelsen og 9 kommuner ind med en bred indsats, der vil møde familierne til skolestart i 2024. Mad-, måltids- og ikke mindst snackingvaner udvikles både i familien og i den kultur, børnene møder i skolen og fritidslivet. Det skal nemlig aldrig være børnenes ansvar alene at styre, hvor meget de spiser af snacks og søde sager.

Projektet er et tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og de deltagende kommuner og fokuserer på at skabe netværk mellem kommunerne samt at give inspiration og sparring til arbejdet med at skabe en sundere hyggekultur. DTU Fødevareinstituttet er ansvarlig for at evaluere projektet. Sød Balance bygger videre på pilotprojektet 'Er du for sød?', som er udviklet af DTU og afprøvet i et samarbejde med Hvidovre kommune, og som Fødevarestyrelsen har overtaget og videreudvikler på.

Principper for Sød Balance

Søde sager er ikke forbudte

Det handler om balance – hvor ofte og i hvilke mængder

Gode rammer og klare roller er vigtige

Det er vigtigt, at I som forældre tager ansvar for at skabe rammer for jeres børns mad og måltider. Det kan I fx gøre ved at vælge, hvad, hvor og hvornår maden serveres. Så er det op til jeres børn at vælge, hvad og hvor meget, de spiser og drikker.

Det er et fælles ansvar

Vi skal sammen skabe den søde balance i familierne, i skolerne og de steder i kommunen, hvor børnene færdes til hverdag og i weekenden.

Små skridt er fremskridt

Det er ikke altid nemt at ændre vaner, så det kan være godt at ændre små ting lidt ad gangen.

Støttet af Nordea-fonden

Nordea-fonden har bevilliget 13,8 mio.kr. til udbredelse af projektet ’Sød Balance - sammen om sunde vaner'. Projektet løber fra 2023-2027 og bygger på erfaringer og viden fra et pilotprojekt udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet og Hvidovre Kommune.

Formålet med 'Sød Balance'

Formålet med projektet er at få familier med børn i 0.-3. klasse til at spise færre søde sager og søde drikke. Dette opnås dels ved at udvikle og udbrede materialer og værktøjer i 9 kommuner igennem sundhedsplejen og tandplejen, og dels ved at kommunerne gennemfører en række aktiviteter med fokus på de søde vaner. Derudover understøttes indsatsen via en årlig national kampagne på sociale medier, målrettet børnefamilier, der skal være med til at give viden om, hvor mange søde sager der er plads til i en sund og varieret kost samt inspirere til at skære ned på de søde sager og søde drikke.

Bygger på pilotprojekt 

DTU Fødevareinstituttet har arbejdet sammen med sundheds- og tandplejen i Hvidovre Kommune om at skabe en sundere hyggekultur i børnefamilier i pilotprojektet 'Er du for sød?' i 2019-2022. Nye materialer, strategier, spil og tommelfingerregler for børns indtag af søde sager og søde drikke blev udviklet og afprøvet i en periode på 3,5 måneder af 94 børnefamilier. Resultaterne viste, at børnene efter projektet spiste 13 % mindre af de søde sager og søde drikke ugentligt. Sød Balance bruger udvalgte materialer fra pilotprojektet som videreudvikles og suppleres med flere materialer på baggrund af blandt andet erfaringer fra pilotprojektet.

Læs mere om pilotprojektet i Hvidovre Kommune

Se ’Er du for sød?’-materialerne fra pilotprojektet

Projektets indsatser og faser

I projektet arbejder vi både med indsatser, der retter sig mod det individuelle, sociale og strukturelle niveau, da det er et samspil mellem disse, der har betydning for de søde vaner.

Vi arbejder med familierne, der får viden om, hvor mange søde sager der er plads til samt nye handlemuligheder, som de kan bruge i deres hverdag. Derudover hjælper vi sundhedsplejen og tandplejen med relevante værktøjer, så de føler sig fagligt klædt på til samtaler med børnene og deres forældre om snacks og søde sager.

I 2. halvår af 2023 og 1. halvår af 2024 udvikles værktøjer og materialer sammen med de deltagende kommuner. I sommeren 2024 udbredes projektet i de 9 deltagende kommuner, og du vil kunne møde projektet på de sociale medier via den nationale kampagne.

Følg De officielle Kostråd – så er du godt på vej

Specifikke mad- og drikkevarer er ikke i sig selv sunde eller usunde – rigtige eller forkerte. Men det søde, salte og fede kan nemt komme til at stjæle pladsen fra de mere næringsrige mad- og drikkevarer. Det kan øge risikoen for at indtage flere kalorier, end du har brug for – og det kan give et usundt kostmønster.

Hvis du følger De officielle Kostråd, er du sikret en god balance i det, du spiser og drikker. I kostrådene er der plads til lidt af det hele samtidig med, at din krop vil få dække behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Læs mere om De officielle Kostråd

Læs om kostrådet ’Spis mindre af det søde, salte og fede’