Det strategiske sektorsamarbejde med Mexico

Fødevarestyrelsen samarbejder med myndigheder i vækst- og udviklingslande om at udvikle rammebetingelserne for grøn omstilling og bæredygtig udvikling på fødevareområdet gennem det udviklingspolitiske strategiske sektorsamarbejde (SSC).

Det strategiske sektorsamarbejde med Mexico arbejder særligt med den veterinære del af ”One Health tilgangen”, herunder håndtering og forståelse af brugen af antibiotika (AMU), og forebyggelse af antimikrobiel resistens (AMR) samt optimering af dyresundheden, herunder bekæmpelse af eksotiske dyresygdomme såsom Afrikansk svinepest (ASF) mm.

Samarbejdet har fokus på grisesektoren, om end samarbejdet i den anden fase af projektet (nov. 2023 - nov. 2026) også er udvidet til at omfatte andre sektorer og i endnu større grad inkorporere elementer relateret til en grønnere og mere klimavenlig produktionslinje.

Grøn omstilling af den mexicanske griseproduktion

Mexico har en særlig interesse i forebyggelsen af Afrikansk svinepest (ASF) og har ligesom en række andre lande en stigende udfordring ift. antimikrobiel resistens (AMR). Områder, hvor Danmark har stor ekspertise og bidrager til at opbygge kapacitet i både den offentlige og den private sektor i Mexico.

Generelt fokuserer samarbejdet på kapacitetsopbygning på myndighedssiden, men har i den anden fase af projektet også inkorporeret uddannelsesmæssige aktører (universiteter og landbrugsskoler) samt den kommercielle vinkel ved at promovere danske løsninger til gavn for dansk erhvervsliv.

Samarbejdet er grundlæggende bundet op på at bidrage til en grøn omstilling af griseproduktionen i Mexico gennem forebyggelse af husdyrsygdomme og deraf begrænse fødevaretab samt mindske forbruget af antibiotika i fødevareproduktionen og dermed reducere risikoen for forekomst af antibiotikaresistens. Håndtering af animalske biprodukter (ABP), herunder tilgange til risici og ressourceoptimering er ligeledes inddraget i den anden fase af projektet for at bidrage til en grønnere fødevareproduktion i Mexico.

Registreringssystemer til sporbarhed og medicinforbrug

Nogle af de helt afgørende faktorer for at håndtere risici og forhindre overdreven veterinært medicinforbrug er muligheden for systematisk overvågning og registrering af data. 

I den anden fase af projektet er parterne derfor enedes om at arbejde for udvikling af systemmæssige pendanter i Mexico til Danmarks veterinære database (VETSTAT) samt Danmarks registreringssystem for besætninger og husdyr også kaldet CHR (Centrale Husdyrbrugs Register). Når systemerne er udviklet og implementeret vil de kunne bidrage til at overvåge forbrug, besætningsdata samt på den vis anvendes som værktøjer til at skabe en positiv forandring.

Hør fra projektets samarbejdspartner:

María Elena Gonzalez Ruiz fra den mexicanske partnermyndighed SENASICA fortæller om den værdiskabelse, der opleves i Mexico som følge af SSC-projektet, samt vigtigheden af internationalt samarbejde om globale udfordringer som Antibiotikaresistens (AMR).

Deltagelse på den 30. udgave af grisekongressen AMVECAJ:

I februar 2024 deltog projektet på den 30. udgave af grisekongressen AMVECAJ i den mexicanske delstat Jalisco. Her var Danmark blevet særligt udvalgt og inviteret som kongressens første partnerland under temarammen 'One Health'.