Det strategiske sektorsamarbejde med Sydafrika

Fødevarestyrelsen samarbejder med myndigheder i vækst- og udviklingslande om at udvikle rammebetingelserne for grøn omstilling og bæredygtig udvikling på fødevareområdet gennem det udviklingspolitiske strategiske sektorsamarbejde (SSC).

Første fase er godt i gang

1. januar 2024 igangsatte Fødevarestyrelsen første fase af det strategiske sektorsamarbejde mellem Danmark og Sydafrika.

Myndighederne gennemførte i 2023 en afklaring af emner, som SSC-projektet vil inkludere.

Det er på den baggrund aftalt, at projektet vil bistå de sydafrikanske myndigheder med kapacitetsopbygning indenfor dyresundhed, fødevaretab, fødevaresikkerhed og ansvarlig brug af antibiotika og resistensovervågningen i husdyrproduktion.

Konkrete samarbejdsområder

Det nærmere indhold er henover første kvartal af 2024 præciseret i samarbejde med myndigheder og øvrige interessenter i Sydafrika.

Konkret er der aftalt, at der i projektets første fase skal samarbejdes om kapacitetsopbygning inden for:

  • Overvågning af smitsomme husdyrsygdomme (specifikt risikoanalyse, biosikkerhed og beredskabsplaner)
  • Risikobasering af fødevarekontrollen, registrering af fødevarevirksomheder og regulering af transfedt
  • Revision af den nationale strategi til bekæmpelse af antibiotikaresistens, overvågning af resistens og ansvarligt forbrug af antibiotika i husdyrproduktion

Projektet vil overordnet have den grønne omstilling af fødevare- og landbrugssektoren i Sydafrika som omdrejningspunkt og trække på danske styrkepositioner inden for emnerne fødevaretab, fødevaresikkerhed, dyresundhed og antibiotikaforbrug- og resistens.

Find os på sociale medier

Under #viarbejderforføden deler vi nyheder om, hvordan vi og andre arbejder for føden. Find inspiration til, hvad du kan gøre for at bidrage til et mere bæredygtigt samfund.