Første fase er godt i gang
1. januar 2024 igangsatte Fødevarestyrelsen første fase af det strategiske sektorsamarbejde mellem Danmark og Sydafrika.
Myndighederne gennemførte i 2023 en afklaring af emner, som SSC-projektet vil inkludere.
Det er på den baggrund aftalt, at projektet vil bistå de sydafrikanske myndigheder med kapacitetsopbygning indenfor dyresundhed, fødevaretab, fødevaresikkerhed og ansvarlig brug af antibiotika og resistensovervågningen i husdyrproduktion.
Konkrete samarbejdsområder
Det nærmere indhold er henover første kvartal af 2024 præciseret i samarbejde med myndigheder og øvrige interessenter i Sydafrika.
Konkret er der aftalt, at der i projektets første fase skal samarbejdes om kapacitetsopbygning inden for:
- Overvågning af smitsomme husdyrsygdomme (specifikt risikoanalyse, biosikkerhed og beredskabsplaner)
- Risikobasering af fødevarekontrollen, registrering af fødevarevirksomheder og regulering af transfedt
- Revision af den nationale strategi til bekæmpelse af antibiotikaresistens, overvågning af resistens og ansvarligt forbrug af antibiotika i husdyrproduktion
Projektet vil overordnet have den grønne omstilling af fødevare- og landbrugssektoren i Sydafrika som omdrejningspunkt og trække på danske styrkepositioner inden for emnerne fødevaretab, fødevaresikkerhed, dyresundhed og antibiotikaforbrug- og resistens.