Intern Audit

Fødevarestyrelsen gennemfører interne audits som en del af kvalitetssikringen.

Interne audits er en del af kvalitetssikringen

Interne audits er Fødevarestyrelsens direktions værktøj til at få viden om Fødevarestyrelsens kontrolsystemer og om den praktiske gennemførelse af kontrollen. Interne audits medvirker dermed til den løbende forbedring og udvikling af kontrolsystemerne og af kontrollen i forhold til Kontrolforordningens målsætninger og styrelsens strategiske mål.

Omfanget af interne audits

Ved interne audits undersøges der gennem stikprøver, om kontrollen planlægges, gennemføres, tjekkes og justeres i overensstemmelse med Kontrolforordningen og vejledninger. Samtidig vurderes kvaliteten og ensartetheden af den praktiske gennemførelse af kontrollen og egnetheden af kontrolsystemet.

Enheden - Intern Audit

Fødevarestyrelsen har oprettet en særlig enhed – Intern Audit – til at gennemføre interne audits og til løbende at udvikle det nationale auditsystem i overensstemmelse med artikel seks i Kontrolforordningen. Enhedens beføjelser og opgaver er beskrevet i kommissoriet:

Audit-enheden arbejder efter Europa-Kommissionens retningslinjer for gennemførelse af audit og de deri beskrevne tre principper om: 

  1. Uafhængighed
  2. Åbenhed
  3. Systematisk tilgang

Revision af Intern Audit

Det interne auditsystem bliver revideret ca. hvert femte år. Revisionen bliver gennemført af to revisorer/auditorer fra nordiske kontrolmyndigheder.

Auditprogrammet for 2024

Fødevarestyrelsen har et risikobaseret auditprogram, som er godkendt af Fødevarestyrelsens direktion.

Fødevarestyrelsen har gennemført to interne audits i 2024:

  1. Dyrevelfærd – slagtekyllinger
  2. Overvågning af husdyrsygdomme