EU's indre marked skal skabe fri samhandel og samtidig beskytte forbrugere, dyr og miljø. Ved at harmonisere lovgivningen, bliver den ens i alle medlemsstaterne, og derfor bliver hovedparten af al lovgivning på fødevare- og veterinærområdet i dag udformet i EU.
I Danmark er EU-opgaverne på dette område fødevareministerens ansvar og Fødevarestyrelsen har som en del af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri en central rolle i gennemførelsen af dette arbejde.
Med til at udforme EU-lovgivningen
Fødevarestyrelsen deltager i alle opgaver i forbindelse med udformning af direktiver, forordninger mv. i EU, som har at gøre med foder-, fødevare- og veterinære emner. Styrelsen indgår i ekspert- og arbejdsgrupper samt i stående komitéer og deltager i forberedelsen af arbejdet i de overliggende organer som Rådet, Coreper, attachégruppen og Europa-Parlamentet.
Generelle og overordnede forslag til forordninger mv. bliver besluttet i Rådet og Europa-Parlamentet, og de underliggende bestemmelser vedtages i de stående komitéer – på samme måde som Folketinget vedtager danske love, og ministrene udsteder bekendtgørelser. I samarbejde med Fødevareministeriets departementet medvirker Fødevarestyrelsen til at sikre, at der indhentes politisk mandat til arbejdet i Bruxelles.
Hertil kommer domstolskontrollen i EU-systemet, hvor styrelsen i samarbejde med departementet følger arbejdet generelt, intervenerer i udvalgte sager, og i nogle tilfælde er part i sager ved domstolen.
Arbejdet i EU
Rent praktisk deltager styrelsen i møder i EU-institutionerne, hører interessenter og gennemfører den nationale EU-beslutningsprocedure.
Fødevarestyrelsen har ansvaret for det faglige grundlag i den danske indsats. Eksperter og fagfolk vurderer forslagene, som derefter kommer i høring hos interesseorganisationer og andre høringsparter som Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer. På baggrund af vurderingen og høringen udformes et oplæg til en dansk holdning på alle niveauer, som herefter bliver omsat til en aktiv forhandlingsindsats.
Den nationale EU-procedure sørger for, at regeringen godkender forhandlingslinjen, og at Folketingets Europaudvalg har de nødvendige mandater for at sikre den parlamentariske indflydelse på arbejdet med EU-regler. Fødevarestyrelsen er med til at sikre, at der er et parlamentarisk mandat til den ønskede forhandlingslinje.
Resultater af arbejdet
Forhandlingerne i EU resulterer ofte i en retsakt - det vil sige en forordning, et direktiv eller en beslutning. Fødevarestyrelsen har ansvaret for, at reglerne bliver indført i dansk lovgivning f.eks. som en bekendtgørelse.