Kampagner med fokus på svindel

Fødevarestyrelsen kommer hvert år på kontrol i virksomheder i forbindelse med kampagner, der skal afdække, om der foregår svindel med fødevarer.

Her kan du læse mere om de forskellige kampagner og koordinerede kontrolprojekter, som er rettet mod svindel på de områder, som Fødevarestyrelsen kontrollerer.

De målrettede kampagner mod svindel udgør en lille del af de kontrolkampagner, som Fødevarestyrelsen udfører som særlige indsatser på specifikke områder.

Siden hestekødsskandalen​ i 2013 har EU-Kommissionen planlagt koordinerede kontrolprojekter i EU. Kontrolprojekterne har til formål at afdække omfanget af svindel i EU på specifikke områder og bygger på harmoniseret prøveudtagning og analysemetoder.

Læs mere om EU's koordinerede kontrolplaner (engelsk).​​

Se resultaterne af tidligere koordinerede EU-kontrolprojekter

Operation OPSON er en årligt tilbagevendende international kontrolaktion rettet mod falske fødevarer og anden fødevaresvindel. Operationen er koordineret af Europol.

Operationen har til formål at:

  • beskytte folkesundheden
  • bekæmpe organiserede kriminelle grupper, der er involveret i handel med falske og underlødige fødevarer
  • styrke det internationale samarbejde
  • styrke nationalt samarbejde mellem politi og fødevaremyndigheder
  • styrke samarbejdet med private partnere fra fødevareindustrien.
     
 
I 2020 havde OPSON-aktionen bl.a. fokus på svindel med hestepas

OPSON: De danske resultater

Klik på fanerne for at læse resultaterne fra OPSON-aktionen de enkelte år.

Ønsker du at se hele slutrapporten for et specifikt år, så kontakt Rejseholdet og anmod om indsigt i OPSON-slutrapporten for det pågældende år.

I 2023 handlede aktionen om markedsføring af fødevarer med beskyttede geografiske betegnelser. Kontrollerne havde fokus på mærknings- og sporbarhedskontrol samt kontrol af virksomhedernes markedsføring i øvrigt.

I 19 ud af 45 kontroller blev der fundet overtrædelse af reglerne. Den hyppigste overtrædelse var anvendelsen af geografiske betegnelser i forbindelse med markedsføringen af produkter, som ikke er omfattet af denne beskyttelse.

Læs mere om OPSON XII på kampagnesiden

I 2022 havde den danske OPSON-aktion fokus på brug af ulovlige væksthormoner i opdrættet fisk. Der blev ikke fundet nogle positive analyser for de testede væksthormoner. Det konkluderes derfor, at der i øjeblikket ikke er problemer med brug af kendte væksthormoner på det danske marked.

I 2021 havde den danske OPSON-aktion fokus på svindel med vægten i produkter og snyd med syntetisk vanilje solgt som ægte. Der var ingen tegn på systematisk svindel med vægten på produkter med økonomisk gevinst for øje, og vaniljen blev typisk markedsført med så lave niveauer af ægte vanilje, at det var svært at teste for.

I 2020 havde den danske OPSON-aktion fokus på svindel med honning og forfalskede eller manglende hestepas. 13 procent af de testede honningprodukter tydede på, at der var blevet tilsat sukker. Syv virksomheder fik sanktioner for overtrædelser af reglerne med hestepas, og der var tegn på forfalskninger ved 20 procent af de udenlandske slagtede heste.

I 2019 havde den danske OPSON-aktion fokus på svindel med kaffe og juice. En mindre del (2 procent) af juiceprodukterne levede ikke op til lovgivningen. Her var der enten tilsat sukker eller større mængder vand, end det tilladte.

I 2018 havde den danske OPSON-aktion fokus på svindel med produkter med beskyttet betegnelse, generelt brug af økologimærket og tilsætningsstoffer i oregano. Det var hovedsageligt i sager om beskyttede betegnelser, der blev konstateret svindel eller vildledning. Her solgte over halvdelen af virksomheder produkter, som noget andet end det, de egentlig var.

I 2017 havde den danske OPSON-aktion fokus på svindel med ekstra jomfruolivenolie, tilsætning af andre ingredienser i krydderier og erstatning af ingredienser med jordnødder. Der var et overraskende højt antal overtrædelser om olivenolie solgt som ekstra jomfruolivenolie. Det var kun seks af de 35 testede produkter, der rent faktisk var ekstra jomfruolivenolie.

I 2016 havde den danske OPSON aktion fokus på svindel med falsk spiritus, tilsætning af andre stoffer end vitaminer og mineraler til kosttilskud samt tilsat sukker i honning. Det var kun honningprodukterne, hvor der var en klar formodning om svindel. I over en tredjedel af de 25 udtagne produkter var der tegn på, at honningen ulovligt var tilsat sukker.