Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima

I Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima samarbejder fødevareproducenter, foodservice, detailhandlen, forbruger- og sundhedsorganisationer og myndigheder om at gøre det nemmere for alle at vælge velsmagende, sundere fødevarer og måltider, der samtidig tager hensyn til klimaet. Det overordnede pejlemærke for denne udvikling er De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.

Fødevarepartnerskabets medlemmer

Fødevarepartnerskabet består af over 100 partnere, som dækker over alt lige fra fødevareproducenter, fødevareimportører, kantiner, restauranter, detailhandel, branche-, forbruger- interesse- og sundhedsorganisationer til virksomheder, der formidler viden om fødevarer og sundhed, samt forskning- og uddannelsesinstitutioner m.fl.

Se Fødevarepartnerskabets medlemmer

Sådan arbejder Fødevarepartnerskabet

Fødevarepartnerskabet består af syv grupper, som hver især har formuleret, fastlagt og arbejder for at opnå ambitiøse gruppemål. Der er mellem 15 og 40 partnere i hver gruppe, og hver gruppe har valgt deres eget formandskab, som er med til at planlægge og gennemføre de årlige partnerskabsmøder og onlinemøder.

Se Fødevarepartnerskabets syv grupper

Innovationsmåder og mål

Partnerne arbejder ud fra fem innovationsmåder for det sundere valg:

  • Skru lidt ned eller op: Fødevareproducenter kan lidt ad gangen reducere produktets indhold af sukker, salt eller fedt. Eller skrue op for f.eks. indholdet af fuldkorn og grøntsager
  • Anpris: Fødevareproducenterne kan reducere kalorier, salt, sukker eller fedt med 30% og anprise produktet med Nøglehullet.
  • Mindre portioner: Fødevareproducenter kan mindske forpakningsstørrelsen, så indtag af kalorier, salt, sukker eller fedt fra produktet reduceres
  • Innovation: Fødevareproducenter kan udvikle helt nye produkter, der er sundere alternativer pga. en anden ingredienssammensætning
  • Påvirke forbrugernes adfærd: Partnerne kan arbejde med kommunikation, marketing, nudging, indkøbsadfærd mv. for at informere og påvirke forbrugernes adfærd i en sundere retning.

Hver gruppe har sat ambitiøse mål for 2030, som skal sørge for at det bliver lettere for alle at vælge sundere.

Partnerskabets medlemmer og deres interesser er repræsenteret i Fødevarepartnerskabets bestyrelse, som består af medlemmer fra detailvirksomheder, producenter, sundheds- og forbrugerorganisationer samt brancheorganisationer. Formanden for bestyrelsen er Fødevaredirektøren i Fødevarestyrelsen. Bestyrelsen mødes to gange årligt.

Partnerskabets sekretariat varetages af medarbejdere fra Fødevarestyrelsen.

Oprettelsen af Fødevarepartnerskabet var én af de anbefalinger, som kom ud af 'Advisory Board for mad, måltider og sundhed' i 2018 (dengang ’Innovationspartnerskab for sundere fødevarer’).

Fødevarepartnerskabet blev oprettet for at understøtte en lettere adgang til sunde og gode fødevarer. Formålet var, at partnerskabet skulle inspirere producenterne til at udvikle sundere, velsmagende produkter til attraktive priser, hvor den øgede tilgængelighed af sundere fødevarer skulle komme alle i Danmark til gode – også dem, der spiser mindst sundt.

Baggrunden var - lige som i dag -, at flere har et usundt kostmønster med et lavt indtag af frugt, grønt og fisk samt et højt indtag af fedt – især mættet fedt. Altså kostvaner, der er meget langt fra De officielle Kostråd. Ifølge data fra den Nationale Sundhedsprofil stiger andelen af voksne danskere med overvægt. I 2023 havde 18,7 % svær overvægt.

Det er et voksende problem for både den enkeltes livskvalitet og for samfundsøkonomien. Beregninger fra Københavns Universitet viser, at vi kan spare 12 mia. kr. årligt i sundhedsudgifter, hvis alle danskere spiste efter De officielle Kostråd. Tilsvarende viser tal fra Klimarådet, at vi kan spare 31-45 % af den CO2-udledning, der er relateret til vores kostvaner, ved at følge kostrådene.

Fødevarepartnerskabet indsats bidrager til den strukturelle forebyggelse ved at gøre det nemmere for alle at vælge velsmagende, sundere fødevarer og måltider, der samtidig tager hensyn til klimaet.

Se anbefalingerne fra 'Advisory Board for mad, måltider og sundhed' (2018) 

Kontakt sekretariatet for spørgsmål

Telefon: 7227 6694 / 7227 6680 

E-mail: foedevarepartnerskabet@fvst.dk

"I Fødevarepartnerskabet går virksomheder, organisationer og myndigheder sammen om ét fælles mål: Vi vil gøre det nemmere for alle at vælge velsmagende, sundere fødevarer og måltider, der samtidig tager hensyn til klimaet.

I Fødevarepartnerskabet har vi høje ambitioner, og vi samarbejder med hinanden ved at udvikle nye produkter, projekter og fælles kampagner.

Hver for sig kan vi rykke os nærmere målet, men sammen kan vi gøre meget mere."