Fødevarestyrelsens beredskabsplaner

Fødevarestyrelsens beredskabsplaner beskriver de overordnede principper for håndtering af hændelser og kriser i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen vil til enhver tid kunne opretholde vores samfundskritiske funktioner, i videst muligt omfang løse vores normale driftsopgaver samt tage ordentligt vare på vores ledere og medarbejdere. Fødevarestyrelsen samfundskritiske funktioner er at sikre:

  • Produktion og forsyning af fødevarer, foder og levende dyr
  • Overvågning og kontrol med fødevaresikkerhed
  • Varsling og indsats i forbindelse med smitsomme husdyrsygdomme og zoonoser

Fødevarestyrelsens beredskabsplan skal bidrage til, at Fødevarestyrelsen har en beredskabsorganisation der robust, effektivt og rettidigt kan håndtere hændelser og kriser.

Planen beskriver:

  1. Aktivering og drift af stabe
  2. Situationsforståelse, overblik og informationshåndtering
  3. Koordinering af handlinger og ressourcer
  4. Kommunikation.
  5. Fortsat drift og genopretning

Tre niveauer af beredskabssituationer

Fødevarestyrelsen har valgt af opdele beredskabssituationer i tre niveauer – trusler, hændelser og kriser.

Trussel

Ethvert forhold eller enhver situation med potentiale til at forårsage en hændelse. Begrebet trussel er alene et udtryk for en potentiel kilde til en hændelse og udtrykker i modsætning til risiko ikke sandsynligheden for, hvorvidt en hændelse indtræffer. En trussel vil normalt ikke resultere i aktivering af kriseorganiseringen.

Hændelse

En uønsket begivenhed, der opstår varslet eller uvarslet, og som afviger fra de opgaver, der løses i en normal driftssituation. Hændelsen kan, tilsigtet eller utilsigtet, både have Fødevarestyrelsen, samfundet eller erhvervene inden for vores ressort som omdrejningspunkt. En hændelse vil typisk kunne håndteres ved aktivering af kriseorganiseringen inden for egen søjle eller enhed.

Krise

En eller flere samtidige hændelser af et sådant omfang, enten isoleret eller koblet, at hele Fødevarestyrelsen og vores driftsevne sættes under pres. Eller at hele samfundet og/eller erhvervene inden for vores fag- og myndighedsansvarsområde sættes under pres.

En krise vil oftest resultere i aktivering af kriseorganiseringen med en påvirkning af flere søjler og enheder. Aktivering af kriseorganisationen er et skridt i håndteringen af en beredskabssituation, det sker for at imødekomme et behov for en særskilt organisering af opgaver.

Læs mere om Fødevarestyrelsens beredskabsplaner

Fødevarestyrelsen arbejder løbende med beredskabsplanlægning for at sikre, at vi kan håndtere hændelser og kriser effektivt. Beredskabsplanlægningen er en del af vores ansvar som statslig myndighed og understøtter vores evne til at opretholde samfundskritiske funktioner.