Mikrobielle kulturer

Ikke alle bakterier, gær- eller skimmelsvampe er fordærvende eller sygdomsfremkaldende, hvis de findes i fødevarerne. Nogle er også nyttige.

Der findes nyttige og ufarlige mikroorganismer i fød​evarer, der går under betegnelsen “mikrobielle kulturer” eller “bakteriekulturer og kulturer af gær- og skimmelsvampe”.

Nogle fødevarer tilsættes bevidst mikrobielle kulturer for at fremme nogle særlige egenskaber. Kulturerne kan tilsættes med et ​​bestemt teknologisk formål, fx for at syrne mælken, så det bliver til yoghurt, eller for at påvirke konsistensen i forskellige mejeriprodukter, så der opnås en god mundfylde. Derudover bruges mikrobielle kulturer til at påvirke smagsudviklingen i oste som Brie, Danablu, Jarlsberg, Havarti osv. 

Der bruges også mikrobielle kulturer ved fremstilling af vin, brød, fermenter​​ede grønsager og kødprodukter for at konservere, påvirke smagen, syrne m.m. Kulturer kan også anvendes i kosttilskud.