Aroma til fødevarer

Aromaer tilsættes fødevarer for at forbedre eller ændre fødevarernes smag og duft.

En aroma kan bestå af:

  • Aromastoffer (kemisk veldefinerede)
  • Aromapræparater (fx blandinger eller planteekstrakter)
  • Reaktionsaromaer (fx dele af bouillonterninger)
  • Røgaromaer

For aromastoffer gælder, at de skal være godkendt i EU og optaget på EU-listen før de må anvendes i fødevarer. Aromapræparater, der består af koncentrater af fx kaffe, citrusfrugter eller andre fødevarer, skal ikke godkendes før brug. Aromapræparater, der er af andre vegetabilske, animalske eller mikrobiologiske materialer (ej fødevarer), skal godkendes og optages på EU-listen før, at de må anvendes i fødevarer.

En aroma er ofte sammensat af 10-100 aromastoffer eller aromapræparater, og det er blandingsforholdet mellem de enkelte stoffer eller præparater, der giver en bestemt smag eller duft. Røgaromaer er reguleret ved særskilte regler.

Fødevarestyre​lsens hjemmesi​​de om røgaromaer