Ø-mærket

Det røde Ø-mærke med teksten “Statskontrolleret økologisk” fortæller, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.

Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk”​​ kan frivilligt sættes på økologiske fødevarer og visse økologiske nonfood-produkter (fx økologisk hunde- og kattemad), når de er tilberedt under økologikontrol i Danmark:   Ø-mærket med rød skrift  
Ø-mærket må også påsætt​​es økologiske fødevarer m.v. fra udlandet, hvis påsætningen af mærket sker i Danmark under de danske myndigheders kontrol, da de danske myndigheder ikke fører kontrol i andre lande.

Ø-mærket skal være i rødt elle​​​r sort.

Ø-mærket med teksten “​​Statskontrolleret økologisk” må kun anvendes på selve fødevaren ​– ikke på skilte eller i markedsføringsmateriale. De præcise betingelser for anvendelse og gengivelse af mærket findes i bekendtgørelsen om økologiske fødevarer:

Læs bekendtgørelse om økologiske fødevarer og økologisk ak​​​​vakultur m.v.

Afbildning af Ø-mærket med teksten ”Statskontrolleret økologisk”

Mærket, der består​​​ af Ø’​et, kronen og teksten ”Statskontrolleret økologisk”, skal gengives på hvid eller anden lys baggrund. Proportioner, indbyrdes afstande og placeringer skal være som angivet på billederne på denne side.

Mærket skal enten være rø​​dt (Pantone 032 C eller tilsvarende sammentryk af 100% gul og 100% magenta i 4-farvetryk) eller sort. 

På farvede flader eller foto skal Ø-mærket gengives i hvidt rektangel med rundede hjørner, som her angivet:

Rødt Ø-mærke med tekst på farvet baggrund, indsat i hvidt rektangel med afrundede hjørner.

Fil i jpg-format af Ø-mærket i rødt med teksten "Statskontrolleret økologisk" (jpg)
​​
Fil i jpg-format af Ø-mærket i sort med teksten "Statskontrolleret økologisk" (jpg)

Download AI-fil 8.0 til M​​ac og PC af Ø-mærket i rødt med teksten "Statskontrolleret økologisk"

Download AI-fil 8.0 til M​ac og PC af Ø-mærket i sort med teksten "Statskontrolleret økologisk​ 

OBS! For at bruge AI-filen, skal du gemme den på din computer og åbne den i Adobe Illustrator. Hvis filen ikke gemmes automatisk, når du trykker på linket, højreklik da på filen og vælg "Gem" eller "Arkiver".

Rødt markedsførings-Ø'et, dvs. Ø-mærket uden teksten Statskontrolleret økologisk  

Markedsførings-Ø-mærket, som afbildet her, uden tekst "Statskontrolleret økologisk" kan anvendes ved markedsføring og reklame for alle økologiske fødevarer, som overholder EU’s økologiforordninger. Dvs. markedsførings-Ø-mærket kan anvendes ved markedsføring af alle økologiske fødevarer, uanset om de er mærket med Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk”​​ eller ej.

Markedsførings-Ø-mærket må ikke andven​​des på selve den økologiske fødevare – kun på skilte eller i markedsføringsmateriale.

Markedsførings-Ø-mærket uden tekst i formater:

Mærket i rødt i Jpg-format

Mærket i rødt i ai-format

Mærket i sort i jpg format

Mærket i sor​t i ai-format

Lovgivning om økologi