Små film om Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Igennem syv korte film gennemgår og udfolder Fødevarestyrelsen materialet ’Kostråd til måltider i daginstitutioner’. Filmene er henvendt til madprofessionelle som arbejder i daginstitutioner. De kan ses som en hjælp til at komme i gang med materialet eller blive mere fortrolig med, hvordan materialet kan bruges i tilrettelæggelsen af måltider i daginstitutionen.

Introduktion til Kostråd til Måltider

Dette er den oplagte film at starte ud med. Heri gennemgår vi mere overordnet materialets opbygning og dets tre værktøjer: principper, råvarevalg og portionsstørrelser.

Grøntsager og frugter – principper og råvarevalg

Grøntsager og frugter skal være en del af alle måltiderne. I denne film sætter vi fokus på grøntsager og frugter. Vi gennemgår principper og råvarevalg for denne fødevaregruppe og giver eksempler på, hvordan grøntsager og frugter kan indgå i en menuplan.

Bælgfrugter, fisk, kød og æg – principper og råvarevalg

Bælgfrugter skal serveres oftere end kød i måltiderne. I denne film sætter vi fokus på bælgfrugter, fisk, kød og æg. Vi gennemgår principper og råvarevalg for denne fødevaregruppe og giver eksempler på, hvordan bælgfrugter, fisk, kød og æg kan indgå i en menuplan.

Kornprodukter og kartofler – principper og råvarevalg

Fuldkornsprodukter skal være det primære valg i måltiderne. I denne film sætter vi fokus på kornprodukter og kartofler. Vi gennemgår principper og råvarevalg for denne fødevaregruppe og giver eksempler på, hvordan kornprodukter og kartofler kan indgå i en menuplan.

Fedtstoffer, nødder og frø – principper og råvarevalg

Måltiderne skal suppleres med nødder og frø. I denne film sætter vi fokus på fedtstoffer, nødder og frø. Vi  gennemgår principper og råvarevalg for denne fødevaregruppe og giver eksempler på, hvordan fedtstoffer, nødder og frø kan indgå i en menuplan.

Mælkeprodukter og ost – principper og råvarevalg

Mælkeprodukter og ost skal indgå i måltiderne i moderate mængder. I denne film sætter vi fokus på mælkeprodukter og ost. Vi  gennemgår principper og råvarevalg for denne fødevaregruppe og giver eksempler på, hvordan mælkeprodukter og ost kan indgå i en menuplan.

Portionsstørrelser

Skemaerne med portionsstørrelser viser, hvilke mængder af hver fødevaregruppe som er passende i de enkelte måltider. I denne film gennemgår vi, hvordan skemaerne aflæses og hvordan de kan benyttes i menuplanlægningen.