Formålet med principperne er at gøre det nemt i praksis at tilberede sund mad, der samtidig tager hensyn til klimaet. Men der er plads til fleksibilitet, når I bruger principperne.
Hvis I vil servere en fødevare oftere
I kan vælge at servere en fødevare oftere end angivet i principperne, men til gengæld skal mængden være mindre. I kan se de vejledende mængder på siden Portionsstørrelser i daginstitutioner.
I stedet for at servere mørkegrønne grøntsager 1 ud af 5 gange, hvor de udgør hele frugt- og grøntmængden, kan I f.eks. vælge, at servere mørkegrønne grøntsager 2 ud af 5 gange. I det tilfælde kan I lade dem udgøre kun halvdelen af frugt- og grøntmængden.
I kan også vælge at servere f.eks. kød 2 ud af 5 gange, men så bruge den halve mængde kød. På den måde kan I også kombinere f.eks. bælgfrugter og kød i måltiderne.
Tænk på tværs af måltiderne
Det er også muligt at tænke på tværs af måltiderne. Hvis der er noget, I ønsker at servere mindre af i nogle måltider og mere af i andre, så kan I sagtens det.
Hvis I f.eks. ikke tilbyder mørkegrønne grøntsager i mellemmåltiderne, så kan I servere mørkegrønne grøntsager oftere i frokostmåltidet.
Eller hvis I vil ønsker at servere smør flere gange til et mellemmåltid, kan I undlade at bruge smør i frokostmåltidet.
Til toppen