Køl mad hurtigt ned i hjemmet

Opbevar mad koldt og køl varm mad hurtigt ned, hvis du vil undgå bakterievækst og gemme maden til senere. Læs om nedkøling, og hvordan du holder maden kold

Tre tips til at holde maden kølig


Hvis maden står for længe på bordet ved stuetemperatur, kan der udvikle sig bakterier, som gør dig syg. Hvis du køler maden hurtigt ned og holder den kold, minimerer du risikoen for at blive syg af din mad.

Læs vores tre tips til at holde din mad frisk:

​Kød, pålæg, mælkeprodukter, ost og rester fra middagen skal opbevares i køleskab ved højst +5°C. Når du opbevarer maden koldt, stopper de fleste bakterier med at vokse. Så sæt maden hurtigt på køl, efter du har været på indkøb. Salmonellabakterier kan f.eks. vokse ved +8°C, men ikke ved +5°C.​

Hvis mad får lov at stå for længe og lumre ved stuetemperatur​, kan eventuelle bakterier i maden nå at vokse til en bakteriebombe. Bakterierne stortrives nemlig mellem 20-40 °C. 1 bakterie kan blive til 1.000 på tre timer og til 1 million på seks timer ved stuetemperatur!

Sæt derfor maden hurtigt på køl. Varm mad, som du vil gemme, skal kun lige dampe af, før du sætter den i køleskab. Del store portioner af f.eks. saucer og kødretter op i mindre portioner, så bliver maden kølet hurtigere ned.

Hold øje med temperaturen i køleskabet. Temperaturen i køleskabet kan variere fra top til bund, og der er ofte koldest på de midterste hylder. Tjek jævnligt, at temperaturen i køleskabet er højst +5°C. Sørg for ikke at overfylde køleskabet, så den kolde luft kan cirkulere omkring madvarerne.​

Hold maden kølig i sommervarmen

Det er dejligt at nyde sommeren og spise udenfor i haven, på terrassen eller altanen. Men maden risikerer at blive en bakteriebombe i sommervarmen.

Derfor har vi disse fem tips, hvis du spiser udendørs:

  • Stil gerne maden i skyggen.
  • Sæt kolde retter som laks og pålæg ud på bordet lige inden spisning.
  • Servér varme retter rygende varme – og sæt rester hurtigt ind på køl.
  • Lad ikke pålæg, kartoffelsalater og andre letfordærvelige madvarer stå for længe ude i varmen.
  • Sæt eventuelle rester hurtigt på køl.

Spørgsmål og svar om køling af mad

Varm mad, som du vil gemme, skal kun lige dampe af, før du sætter den i køleskab.

Del store portioner af f.eks. saucer og kødretter op i mindre portioner, så bliver maden kølet hurtigere ned.

Tjek jævnligt, at temperaturen i køleskabet er højst +5°C.

Det afhænger af madvaren. Vi anbefaler, at du lugter, smager og ser på maden for at vurdere, om den stadig er god.

Lad køleskab og fryser være lukket så meget, som muligt – jo mere du åbner det, jo mere kulde forsvinder ud.