Letfordærvelige madvarer skal i køleskab
Kød, pålæg, mælkeprodukter, ost og rester fra middagen skal opbevares i køleskab ved højst +5°C. Når du opbevarer maden koldt, stopper de fleste bakterier med at vokse. Så sæt maden hurtigt på køl, efter du har været på indkøb. Salmonellabakterier kan f.eks. vokse ved +8°C, men ikke ved +5°C.
Køl varm mad til senere brug hurtigt ned
Hvis mad får lov at stå for længe og lumre ved stuetemperatur, kan eventuelle bakterier i maden nå at vokse til en bakteriebombe. Bakterierne stortrives nemlig mellem 20-40 °C. 1 bakterie kan blive til 1.000 på tre timer og til 1 million på seks timer ved stuetemperatur! Sæt derfor maden hurtigt på køl. Varm mad, som du vil gemme, skal kun lige dampe af, før du sætter den i køleskab. Del store portioner af f.eks. saucer og kødretter op i mindre portioner, eller køl ned i koldt vandbad, så bliver maden kølet hurtigere ned.
Temperaturen i køleskabet bør være højst +5°C
Hold øje med temperaturen i køleskabet. Temperaturen i køleskabet kan variere fra top til bund, og der er ofte koldest på de midterste hylder. Tjek jævnligt, at temperaturen i køleskabet er højst +5°C. Sørg for ikke at overfylde køleskabet, så den kolde luft kan cirkulere omkring madvarerne.