Skyl frugt og grønt

Hvert år bliver danskere syge af bakterier, virus og parasitter fra frugt og grønt, især fra udlandet. Bakterier, virus og parasitter kommer ofte fra forurenet vand under dyrkning eller skylning, fra høstarbejdere med dårlig håndhygiejne eller under transporten.​​ Derfor lyder rådet: Spis masser af frugt og grønt, men skyl det!

Bakteriernes v​ej til frugt og grønt

Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandt andet, at det vand, man i nogle lande bruger til at vande og skylle frugt og grønt med, indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plukker i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem.​

Skylning af frugt og grønt kan ikke fjerne alle bakterier, men undersøgelser har vist, at man kan fjerne op til 80 % af bakterierne fra salat og krydderurter, hvis man skyller det korrekt. Hvis du skyller med rent, koldt vand fra hanen, bør det have samme effekt på frugt og melon.

Tre råd om hygiejne ved frugt og grønt

Skyl altid frugt og grønt grundigt, især hvis det ikke bliver varmebehandlet.

Når du skærer frugt og grønt igennem, kan bakterier og virus på overfladen blive ført ind i den spiselige del. Den generelle anbefaling er derfor at skylle frugt og grønt, inden du skærer det igennem. F.eks. hvis du serverer halve avocadoer, bananstykker med skræl, appelsinbåde med skræl og skiver af melon.

I visse tilfælde kan det være nødvendigt at give frugt og grønt et opkog, inden det skal spises. 

Sådan skyller du frugt

  • Brug rent koldt vand fra hanen
  • Gnub evt. med hænderne, mens du skyller
  • Hvis overfladen er meget ru, kan det være nødvendigt at anvende en ren børste
  • Undgå sæbe til vask af fødevarer, for det kan gå ud over smagen

Sådan skyller du salat og krydderurter

  • Fjern beskidte og beskadigede blade
  • Skil salat fra stokken
  • Klip krydderurterne fra stilken
  • Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
  • Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Så fjerner du snavs og bakterier mm.​ 

Skyl din færdigpakkede salatmix for en sikkerheds skyld

Hvis der ikke står på pakken, at din salatmix er skyllet og spiseklar, så er det en god idé at skylle den. Selvom en salatmix i bakke eller basilik​um i potte ser spiseklare ud, så kan de indeholde bakterier, virus eller parasitter, du ikke kan se med det blotte øje. Bakterier, virus og parasitter på salater mm. kan stamme fra jord, forurenet vandingsvand, gødning eller fra hænder under plukningen.​