et æble og en kande med æblesaft

Æblemost - tips hvis du presser æbler til most

​Før du går i gang med frugtpresseren og presser æbler derhjemme, så tjek Fødevarestyrelsens tips om hygiejne. Så bliver æblemosten ren og frisk.

6 tips til god hygiejne hvis du presser æbler til most

Undgå rådden frugt, også frugt med mindre rådpletter. Skær æblet igennem og kig efter råd ved kernehuset. Æbler og pærer med råd kan indeholde svampegift (patulin).

Sorter frugt fra med synlige fugleklatter etc. Frugten kan i stedet skrælles og f.eks. koges til grød. Hvis du bruger nedfaldsfrugt til din most, skal du sikre dig, at frugten ikke er forurenet med afføring fra husdyr eller vilde dyr. Afføring fra dyr kan indeholde bakterier og parasitter, som kan gøre dig alvorligt syg.

Sørg for at skylle frugten grundigt i rent vand – gerne flere gange. En grundig skylning af frugten fjerner rester af jord, blade og andet, der kan indeholde smådyr og skadelige bakterier.

Har frugtpressen stået ubrugt siden sidste sæson, er det en god ide at vaske alle delene grundigt i vand og sæbe. Skyl derefter grundigt med rent vand, så der ikke kommer rester af sæbe i den friskpressede most. Flasker eller dunke til mosten skal også gøres grundigt rent.

Hjemmelavet most, der ikke er pasteuriseret, har en kort holdbarhed. Drik derfor gerne den friskpressede most samme dag – eller opbevar den på køl og drik den inden for et par dage.

Større mængder most kan eventuelt fryses ned i en ren fryseegnet emballage. Så holder mosten længere, og du undgår madspild.

Nedfaldsfrugt kan udgøre en risiko

Nedfaldsfrugt, der ligger i områder, hvor der færdes vilde dyr eller husdyr, kan være forurenet med afføring og sygdomsbakterier eller parasitter. Mange dyr kan gå rundt med sygdomsbakterier, f.eks. salmonella eller campylobacter, uden selv at blive syge. Men hvis disse bakterier bliver overført til mennesker – f.eks. via nedfaldsfrugt – er der risiko for, at vi kan blive syge.

Upasteuriseret most, der var forurenet med en sygdomsfremkaldende colibakterie, har givet alvorlig sygdom i udlandet. I visse områder af Danmark kan ræve være inficeret med dværgbændelorm, der kan gøre mennesker alvorligt syge.​

Spørgsmål og svar om at presse æbler til most

Vask æblerne grundigt flere gange for at fjerne jord, smådyr og andre urenheder. Skær eventuelle dårlige dele væk.

Skil presseren ad og vask alle dele i vand og sæbe. Skyl grundigt med rent vand for at fjerne sæberester.

Opbevar den på køl og overvej at fryse større mængder i fryseegnet emballage.

Æblemost har kort holdbarhed, så drik den helst samme dag.

Ja, man kan godt fryse æblemost ned i en fryseegnet emballage.