Mad over bål - Undgå at blive syg

Skal du lave snobrød, skumfiduser eller andet lækker mad over bålet? Læs vores ni tips, så du kan nyde din bålmad med mindre uønsket kemi og uden at blive syg.

Mad over bål er hyggeligt at samles omkring, men husk også sikkerhed og sundhed omkring bålet. Vi har samlet ni råd om hygiejne og kemi, så du kan nyde din bålmad uden at få ondt i maven.

Undgå at blive syg - få styr på hygiejnen

Følg disse tre tips, så du kan nyde din bålmad uden at blive syg af bakterier:

  • Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød samt færdigstegt kød og grøntsager – brug en ren gaffel eller tang til færdigstegt kød
  • Gennemsteg kylling og hakkebøffer, men undgå at branke kødet. Hårdt grillet mad kan udvikle kræftfremkaldende stoffer
  • Vask hænder undervejs. Hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit (i god afstand til flammerne selvfølgelig)

Hvis du følger rådene, får du ikke spredt bakterier fra det rå kød til det færdigstegte kød og til salaten, brødet og anden færdig mad.

Undgå uønsket kemi

Ud over god hygiejne, er det også en god idé at have styr på kemien ved at følge seks råd:

  • Brug rent og tørt træ – Det afgiver færre giftige partikler til luften og maden
  • Brug ikke dåser direkte på bålet – hverken med eller uden mad i - da det kan frigive skadelige stoffer til maden.
  • Indpakning i aviser? Pak maden i bagepapir først, hvis du vil bruge aviser
  • Sølvpapir? Citron eller andre sure madvarer i sølvpapir pakker til bålet kan få aluminium til at afsmitte til maden
  • Tomatsuppe eller gryderet med flåede tomater kan opløse letvægtsgryder af aluminium, der afsmitter til maden
  • Husk ikke at branke maden, da det sorte indeholder sundhedsskadelige tjærestoffer (PAH)