Få orden i køleskabet – fem tips der holder maden kold og sikker

Er temperaturen i dit køleskab korrekt? Undgå madspild og bakterier med vores fem tips til orden, temperatur og opbevaring af madvarer i dit køleskab.

Ind imellem er det en god ide at rydde ud i køleskabet, når du alligevel er i gang med at gøre det rent.

Ryd ud i køleskabet og tjek temperaturen

Følg disse tips, hvis du vil give dit køleskab et tjek og vil være sikker på, at dine madvarer kan holde sig kolde:

  • Tjek jævnligt, at temperaturen i køleskabet er højst +5°C
  • Ryd ud i “gamle” madvarer, der har forputtet sig inde bagerst på hylderne eller nederst i grøntsagsskuffen.
  • Tjek datoen på din vare – undersøg datoen på mærket "sidste anvendelsesdato" og "bedst før".
  • Find et andet køligt sted til at opbevare f.eks. øl, vand og uåbnet konserves, der ikke nødvendigvis behøver at være i køleskab.
  • Undgå at overfylde køleskabet, så kulden kan cirkulere rundt om madvarerne.

Spørgsmål og svar om køleskabe

Hvis temperaturen i køleskabet er for høj (for varmt), skaber det et miljø, som bakterier kan trives i.

Når du opbevarer maden koldt, stopper de fleste bakterier med at vokse. Salmonellabakterier kan f.eks. vokse ved +8°C, men ikke ved +5°C.​

Temperaturen i køleskabet kan variere fra top til bund, og der er ofte koldest på de midterste hylder.

Hvis du følger vores fem tips, er du godt på vej mod at holde den optimale temperatur i dit køleskab.

Et andet tip er at lægge madvarer fra fryseren til at tø op i køleskabet. De kolde madvarer er med til at holde temperaturen i køleskabet lav.

"Bedst før" sættes på fødevarer, som over tid alene bliver forringet i kvalitet. Hvis varen stadig ser fin ud og dufter og smager fint, så kan fødevaren sagtens spises efter datoen.​

"Sidste anvendelsesdato" sættes på fødevarer, som du kan blive alvorligt syg af at spise, hvis datoen er overskredet.