Lav smoothie eller "grøn grød" af frugt og grønt uden at blive syg

Undgå sygdom fra frugt, grønt og frosne bær. Her får du Fødevarestyrelsens råd til at lave smoothies og ”grøn grød”.

Vores fire tips

Fødevarestyrelsen har fire tips, hvis du blender smoothies og grød:

  1. Skyl altid frisk frugt og grønt - også grønkålen, spirer og friske krydderurter som mynte eller basilikum.
  2. Følg producentens anvisning på pakken af frosne varer, fx råd om opvarmning.
  3. Kog de færdigpakkede frosne bær fra supermarkedet i mindst ét minut. Giv også altid babymajs og sukkerærter et kort opkog.
  4. Drik din smoothie med det samme, eller opbevar den på køl og drik den inden for et par dage.

Hvis du bruger færdige smoothieblandinger, står det typisk på posen, om du bør varme indholdet op.

Bakterier fra frugt og grønt kan gøre dig syg

Vi anbefaler, at du altid skyller eller opvarmer ingredienserne til din smoothie. Det skyldes, at folk har fået roskildesyge eller leverbetændelse af frosne bær direkte fra posen fra især udlandet, men også af krydderurter fra udlandet.

Forklaringen kan være, at der er brugt forurenet vand med bakterier og virus under dyrkning eller skylning, eller at høstarbejdere har haft en dårlig håndhygiejne.