Skolemad: Info til skoler i forsøgsordning

Skolemad bliver nu testet på 191 skoler i hele landet. Få overblik over Fødevarestyrelsens vejledninger, regler og gode råd, når du skal i gang med ordningen.

Har I en skolekantine – eller leverer I mad til en skole, der er med i forsøgsordningen om skolemad? Så finder I her de vigtigste regler og anbefalinger, som I skal kende, når I serverer mad til eleverne.

Find Kostråd til Måltider i skoler

Bliv klogere på, hvordan I kan arbejde med De officielle Kostråd i professionelle køkkener.

Se webinarer om Kostråd til Måltider

Tilmeld dig vores webinarer og lær, hvordan du kan lave skolemad efter Kostråd til Måltider.

Brug sæsonens råvarer i skolemaden

Bliv inspireret af vores plakater, som viser frugt og grønt i sæson.

Skab gode rammer om måltidet

Arbejd med rammerne om måltidet for at styrke trivslen og fællesskabet blandt eleverne. Læs vores anbefalinger her.

Få overblik over reglerne

Hvis skolemaden bliver tilberedt på skolen, så er der en række regler, som skolekøkkenet skal være opmærksom på. Blandt andet skal køkkenet registreres som en fødevarevirksomhed, og der skal udfyldes en supplerende blanket, hvis skolekøkkenet også bliver brugt til undervisning.

Registrér skolekøkkenet som fødevarevirksomhed

Udfyld blanket, hvis der foregår undervisning i skolekøkkenet

Inddrag kun eleverne i madlavningen, hvis det er hygiejnisk forsvarligt

Hvis skolemaden bliver tilberedt udenfor skolen af et privat eller kommunalt køkken, så er der en række regler, som både skolen og det eksterne køkken skal være opmærksomme på.

Regler for skolen

Når skolen modtager skolemad udefra, vil det være et modtagekøkken. Modtagekøkkenet kan være over eller under bagatelgrænsen, men uanset er det stadig en fødevarevirksomhed. Som udgangspunkt vil modtagekøkken skulle registreres hos Fødevarestyrelsen som en fødevarevirksomhed, hvis ikke det er under bagatelgrænsen.

Undersøg om skolen holder sig under bagatelgrænsen

Registrér skolen som en fødevarevirksomhed

Regler for det eksterne køkken

Det eksterne køkken, som leverer mad til skolen, skal være opmærksom på mængden af animalske fødevarer, de leverer til andre fødevarevirksomheder, som eksempelvis skolen.

Det eksterne køkken kan registrere sig som detailvirksomhed, hvis virksomheden kan holde sig under 1/3-regel, som omhandler begrænset levering af animalske fødevarer til andre detailvirksomheder.

Hvis ikke det eksterne produktionskøkken kan holde sig under 1/3-reglen, skal virksomheden autoriseres.

Undersøg om køkkenet holder sig under 1/3-reglen

Læs mere om autorisation